1

Temat: Ocena spełniania warunku...

Wymagane było wykazanie się doświadczeniem przez wykazanie iż nalezycie wykonano roboty  budowlane na czynnym obiekcie służby zdrowia na kwotę 200 tys zł.

Wykonawca załączył dokumenty z których wynika że wykonał zadanie na czynnym obiekcie służby zdrowia na kwotę 400 tys. polegające na budowie bydynku i modernizacjioddziału. potwierdział iż były to prace na czynnym obiekcie. ale jak może budowa nowego budynku być uznana za prace na czynnym obiekcie???? dodam, że wartość modernizacji na czynnym obiekcie nie spełnia warunku - za mała kwota. a budowany budynek został przyłączony do budynku pierwotnie stojącego łącznikiem

to jeśli będzie rozbudowa osiedla a ja wybuduję naowy blok i połączę go łącznikiem ze starym na będę mogła mówić że wykonałam prace na czynnym obiekcie???

chcę protestować na wybór opisanej oferty.

tylko na jakiej podstawie? że nie spełnia warunku bo prace na czynnym obiekcie nie są na wymaganą kwotę a budowy budynku nawet jeśli połączono łącznikiem z innym istniejącym budynkiem nie można nazwać robotą budowlaną na czynnym obiekcie...

czy ktoś może zetknął się z podobną sprawą? jakie jest Wasze zdanie?

a może znacie orzecznia w podobnej kwestii?

2

Odp: Ocena spełniania warunku...

W jednym w wyroków KIO, stwierdziła, iż ograniczneie wykonania robót budowlanych w obiektach użyteczności publicznej, stanowi ograniczenie konkurencyjności. Ale w przypadku określenia takich warunków udziału w postępowaniu należało złożyć protest na zapisy SIWZ.

3

np. Wyrok KIO z dnia 12 marca 2009 r. sygn. akt KIO/UZP 238/09

4

karolk napisał/a:

W jednym w wyroków KIO, stwierdziła, iż ograniczneie wykonania robót budowlanych w obiektach użyteczności publicznej, stanowi ograniczenie konkurencyjności. Ale w przypadku określenia takich warunków udziału w postępowaniu należało złożyć protest na zapisy SIWZ.

Służba zdrowia ma jednak swoja specyfikę. Potrzebna jest inna wiedza odnośnie rozporzadzeń M. Zdrowia. , doswiadczenie.

5

Ale ja nie chcę protestować na zapisy SIWZ. Chcę protestować na wybór oferty firmy, która moim zdaniem nie spełnia warunków udziału, bo nie ma wymaganego doświadczenia. A na zapisy SIWZ można było wcześniej protestować - ale ta firma nie zaprotestowała.... Tak więc ma obowiązek wykazać się robotą budowlaną na czynnym obiekcie o wartości 200 tys. a moim zdaniem się nie wykazuje bo ma referencję - 1 szt -  na budowę budynku i modernizację budynku ale dowiedziałam się że modernizacja nie opiewa na kwotę 200 tys, a budowa budynku moim zdaniem nie może być zaliczona do robót budowlanych na czynnym obiekcie.

6

Bitter - jak wynika z uzasadnienia KIO do przywołanego wyroku roboty budowlane w obiektach szkolnych też mają swoją specyfikę i resortowe przepisy wydane przez Ministra Edukacji, ale to zdaniem, nie powód aby w ten sposób ograniczać konkurencję.
Myśle, że warto poznać argumentację KIO w sprawie określenia warunków udziału w postępowaniu.

7

Specyfika specyfiką, lecz pytającemu chodzi o definicję prac na czynnym obiekcie.

Niestety, jak znam życie nie uda się  przekonać zamawiającego w ramach protestu i uzyskać zmianę wyników, nie znajduję wyraźnego naruszenia przepisu, a zamawiający będzie usilnie bronić swoich interesów. Wystarczy, że dobudowa do istniejącego obiektu wymagała wykucia otworu, nawet małego - i sprawa jest przegrana. Także w sytuacji stykania się elementów może być wiele nieprzychylnych argumentów, a to że musieli zastosować specjalną organizację pracy, technologię, urządzenia itd.

8

Podzielam pogląd hubala. W końcu Wykonawca zbudował ten budynek za dużą kwotę od podstaw i ciężko będzie obronić tezę, że nie ma doświadczenia.

9

ale przecież nie trzeba stosować specjalnej organizacji pracy jak buduje się nowy budynek.. i łączy go z innym łącznikiem. tym bardziej że wystawiający określił w referencjach że opiewają na :
- budowę budynku
- modernizację budynku
i oddzielnie je wycenił

10

Szanowny karaas. Nie widzę szans na powodzenie protestu w przedmiotowej sprawie i to było celem mojego postu. . Trzeba zakładać, że pracownicy zamawiającego sprawę na poważnie przemyśleli, rozpatrzyli i mają przekonujące argumenty, które jedynie próbowałem odgadywać.

11

Bardzo szanuję tego Zamawiającego i na pewno pracownicy Zamawiającego dokładnie przemyśleli sprawę, ale mimo wszystko sprawdzam, bo każdemu zdarzy się coś przeoczyć, a może ja to coś zauważę... I sprawdziłam te budynki. One są nawet na różnych poziomach gruntu... Ale  wiem, że w takiej sprawie protestowanie nie ma sensu. Jeśłi Zamawiający tak rozstrzygnął - zdania nie zmieni, chyba żebym miała bardzo mocne podstawy, a te sa w takiej sprawie bardzo rozchwiane....