1

Temat: Co o tym myślicie?

A co myślicie o takiej sytuaji.
Ogłaszamy przetarg nieograniczony z podziałem na 4 zadania.
Po otwarciu ofert jeden z Wykonawców żąda zp 12 (oczywiście w zakresie wszystkich 4 zadań) - no i dostaję.
Unieważniamy przetarg w zakresie 3 zadań bo tylko jedno nam wychodzi.
Następnie ogłaszamy kolejny przetarg w zakresie tych trzech zadań co nie wyszły i tu moje pytanie czy ten wykonawca któremu wysłaliśmy zp 12 po otwarciu ofert w pierwszym przetargu(jego oferta podlegała odrzuceniu) i wiemy że napewno przystąpi do przetargu nie będzie w jakiś sposób uprzywilejowany bo zna kwoty z ofert innych wykonawców przystępujących do pierwszego unieważnionego postępowania, którzy nie wykluczam że przystąpią po raz kolejny do drugiego przetargu????

2

Odp: Co o tym myślicie?

Nie wykluczasz.

3

Pytanie nie dotyczyło czy wykluczyć czy nie...

Sytuacja czysto teoretyczna a poza tym będąca już poza jakimkolwiek Twoim wpływem na bieg wydarzeń - no, ewentualnie możesz radykalnie zmienić wysokość środków lub postawić luźniejsze warunki uczestnictwa by pojawiły się nowe podmioty.

Jak dla mnie nie ma problemu. Ma hipotetyczną przewagę ale czy będzie ją w stanie w rzeczywistości wykorzystać? Nawet jeśli to jakie to ma dla Ciebie znaczenie?

4

and1 napisał/a:

A co myślicie o takiej sytuaji.
... czy ten wykonawca któremu wysłaliśmy zp 12 po otwarciu ofert w pierwszym przetargu(jego oferta podlegała odrzuceniu) i wiemy że napewno przystąpi do przetargu nie będzie w jakiś sposób uprzywilejowany bo zna kwoty z ofert innych wykonawców przystępujących do pierwszego unieważnionego postępowania, którzy nie wykluczam że przystąpią po raz kolejny do drugiego przetargu????

To nie jest problem zamawiajacego. Każdy z wykonawców mógł (i może) zobaczyć ZP-12 (i nie tylko).