1

Temat: Termin na wniesienie protestu

W dniu 06.12.2006 wysłaliśmy do wykonawców - faxem informację o unieważnieniu postępowania (w ślad za faksem przesłaliśmy także pismem za potwierdzeniem). Jaki dzień jest dniem ostatecznym na złożenie protestu? Czy 13.12.2006 czy obowiązuje Termin 7 dni od daty otrzymania zawiadomienia na piśmie?

2

Odp: Termin na wniesienie protestu

A jakie formy porozumiewania sobie dopuściliśmy? wink

3

pisemna

4

Skoro pisemna (zakładam że wyłącznie) to od pisma rzecz jasna

5

Marko napisał/a:

Skoro pisemna (zakładam że wyłącznie) to od pisma rzecz jasna

Jeśli jest potwierdzenie (data) przyjęcia faksu, to taki termin przyjmujemy jako chwila kiedy wykonawca został powiadomiony skutecznie o zaistnieniu zdarzenia (w tym przypadku o wyniku postępowania).

6

DaVinci napisał/a:

Jeśli jest potwierdzenie (data) przyjęcia faksu, to taki termin przyjmujemy jako chwila kiedy wykonawca został powiadomiony skutecznie o zaistnieniu zdarzenia (w tym przypadku o wyniku postępowania).

Właśnie chodzi o to, że nieskutecznie.
Podobnie jak informacja telefoniczna, potwierdzona np. billingiem.

7

Oj DaVinci - coraz ciekawsze pomysły prezentujesz wink

8

Piotrek napisał/a:
DaVinci napisał/a:

Właśnie chodzi o to, że nieskutecznie.
Podobnie jak informacja telefoniczna, potwierdzona np. billingiem.

Pozwól że ci coś wyjaśnię.
Wysyłając wynik postępowania faksem,żądam aby pracownik firmy, bezpośrednio bo otrzymaniu tekstu, poświadczył na faksie datę otrzymania oraz złozył swój podpis i przystawił pieczęć firmową, a następnie wysłał mi to zwrotnie na mój faks.
Wiem że w danym momencie zapoznał się z treścią informacji, co poświadczył własnoręcznym podpisem.
Najczęściej jest to osoba która złożyła ofertę lub osoba przez nią upoważniona.
Oryginały pism są wysyłane pocztą (zachowanie formy pisemnej).
Za moment kiedy Wykonawca powziął informację o wyniku uznaje się datę kiedy został powiadomiony ( w tym przypadku mam zwrotną informację faksem z podpisem o otrzymaniu danego pisma, na którym jest cała treść powiadomienia).

Przez analogię,roponuję również spojrzeć na zapis art. 180 ust. 2, gdzie jest mowa o  proteście.

"......gdy dotarł on do zamawiającego w taki sposób, że mógł zapoznać się z jego treścią....".

Pozdrawiam.

9

Marko napisał/a:

Oj DaVinci - coraz ciekawsze pomysły prezentujesz wink

Hej.
Widzę że masz odmienne zdania co do moich wypowiedzi.
Z opisów wynika że znasz się na rzeczy, ale nie powątpiewaj w innych
Przeczytaj moje uzasadnienia.
wink

10

Przeczytałem uważnie Twe uzasadnienie - jednakże zgodzić sie nie moge. Po to są ustalone reguły gry w postępowaniu (sposób porozumiewania sie) żeby sie ich trzymać. Skuteczność zaś złożenia/zapoznania się oświadczeń jest uzależniona od zachowania tychże reguł. Innymi słowy - wyznaczając formę pisemną porozumiewania sie jako jedyną dopuszczalną nieskuteczne jest zawiadomienie wniesione w innej formie i tym samym zapoznanie sie z nim.

11

Przeczytaj dodatkowo pierwszą wiadomość Emi.
Forma pisemna została zachowana (wysłana pocztą).

12

DaVinci napisał/a:

Przeczytaj dodatkowo pierwszą wiadomość Emi.
Forma pisemna została zachowana (wysłana pocztą).

No i cóż stąd za wniosek? Ano taki, że jak pismo dotrze to wykonawca został skutecznie zawiadomiony. A fax... - ktoś zbędnie wydał publiczne pieniądze i tyle

13

Marko nie złość się, ale ten temat przerabiałem na arbitrażu.
Pozdrawiam

14

Ależ ja sie nie mam o co złościć wink Jeden wyrok wiosny nie czyni a mógłbym sie zrewanżować wieloma o zdaniu odrębnym wink

15 (edytowany przez DaVinci 2006-12-21 10:32:44)

Chętnie skorzystam z  rad i pomocy.
Co mnie nie zabije to mnie umocni.
Podaj maila to napiszę.
Pozdrawiam.

16

DaVinci napisał/a:

ten temat przerabiałem na arbitrażu

ale chyba według starych przepisów?

17

dodam mój kamyk do ogródka...,

raz wybrana forma porozumiewania się - w tym wypadku pisemna - powinna obowiązywać obie strony, jednakże dochowuje jej najczęściej zdyscyplinowany wykonawca, na pewno nie zamawiający:

1. gdy wyśle fax`em zawiadomienie o wyborze najkorzystniejszej oferty do wykonawców, potwierdzi pisemnie (fax z 21.11. a pismo otrzymane 26.11., ) stawiam pytanie konkursowe, od kiedy liczy się termin na składanie protestu na ten wybór?

2. jaka sankcja spotyka zamawiającego z tytułu uchybienia wybranej formy porozumiewania się?

... bo sankcja dla wykonawcy jest oczywista - gdy wniesie protest 2.12. zamawiający go odrzuci gdyż uzna, że wpłyną z uchybienie terminu na jego wniesienie.
Art. 180 ust. 2 mówi, że (...) powzięto wiadomośc o okolicznościach (...), a stwierdzeniem tego faktu jest potwierdzenie otrzymania fax`u zawiadomienia o wyborze najkorzystniejszej oferty , więc powziął wiadomość i termin leci.

sytuacja jest odwrotna, gdy wykonawca spróbuje złożyć w ten sposób (fax) protest i nawet gdy zamawiający potwierdzi, że go otrzymał, pozostanie to bez wpływu na jego decyzje.

No, więc jak to jest z tym orzecznictwem i równym traktowaniem stron zgodnie z kc.?

18

nora4 napisał/a:

raz wybrana forma porozumiewania się - w tym wypadku pisemna - powinna obowiązywać obie strony

- zgadzam sie w zupełności

nora4 napisał/a:

No, więc jak to jest z tym orzecznictwem i równym traktowaniem stron zgodnie z kc.?

z orzecznictwem jest jak zwykle różnie - jest wyrok arbitrów, ze nie trzeba nawet faksem wysyłać informacji o wyborze oferty, bo termin na protest liczy sie od wywieszenia informacji na tablicy i w internecie, a pismo do wykonawcy jest tylko po to, zeby go zmylić... big_smile