1

Temat: Proszę o pomoc! Wyjaśnienie treści ogłoszenia w PO.

Mam problem prowadzę postępowanie w trybie przetargu ograniczonego (robota budowlana, wartość powyżej progów unijnych, dofinansowanie ze środków zewnętrznych), 15.02.2010 r. upłynął termin na wniesienie odwołania, na postanowienia ogłoszenia.

15.02.2010 r. faxem otrzymałem pismo następującej treści:

"(...), zwracamy się z prośbą o udzielenie odpowiedzi na następujące pytania dotyczące wymaganego doświadczenia:
1. Co Zamawiający rozumie pod pojęciem "XXX"?
Czy Zamawiający uzna za spełniające wymagania przetargu roboty budowlane polegające na XXX?
Prosimy o wykreślenie z warunku słowa "XXX" i pozostawienie "XXX" lub o zmniejszenie wymaganej powierzchni do XXX."

Co z takim "wnioskiem o Wyjaśnienie treści ogłoszenia" (nie wiem jak to nazwać), powinienem zrobić, aby nie narazić się na odwołanie, lub zarzuty organów kontrolujących?
Pozostawić wniosek bez rozpatrzenia, czy też udzielić odpowiedzi jedynie wykonawcy, który złożył wniosek, a może postąpić tak jak to jest określone w art. 38 uPzp (wyjaśnienia treści SIWZ), tj. zamieścić zapytanie wraz z Wyjaśnieniem na stronie internetowej???
Czy jeżeli udzielimy wyjaśnień temu wykonawcy, podobnie będziemy musieli postąpić z każdym wykonawcą, aż do upływu terminu składania wniosków (równe traktowanie wykonawców). Nadmieniam że warunek jest zgodny z art. 22 ust. 4 uPzp, oraz że nie mamy ochoty, nawet kategorycznie nie chcemy zmieniać warunków udziału w postępowaniu. Jak do tej pory mimo sporego zainteresowania, żaden wykonawca nie zgłaszał podobnych trudności w interpretacji warunku.

Proszę o pomoc może ktoś ma doświadczenie w tej kwestii, albo podrzuci jakiś wyrok KIO.

Dodam, że znam artykuł z Monitora listopad 2005 r., Zakamarki przetargu ograniczonego, autor Krzysztof Chyb, zgodnie z którym "Zamawiający nie ma możliwości wyjaśnienia treści ogłoszenia. Wykonawca i zamawiający, stosując się do postanowień art. 38 uPzp, mogą prowadzić tylko korespondencję tylko w odniesieniu do siwz". Jednakże uzasadnienie tej tezy ze względu na kilka nowelizacji się zdezaktualizowało.

2

Odp: Proszę o pomoc! Wyjaśnienie treści ogłoszenia w PO.

Karol84 napisał/a:

A)  15.02.2010 r. upłynął termin na wniesienie odwołania, na postanowienia ogłoszenia.  15.02.2010 r. faxem otrzymałem pismo
B) Co z takim "wnioskiem o wyjaśnienie treści ogłoszenia" (nie wiem jak to nazwać),
C) Pozostawić wniosek bez rozpatrzenia, czy też udzielić odpowiedzi jedynie wykonawcy, który złożył wniosek, a może postąpić tak jak to jest określone w art. 38 uPzp (wyjaśnienia treści SIWZ), tj. zamieścić zapytanie wraz z wyjaśnieniem na stronie internetowej???
D) Czy jeżeli udzielimy wyjaśnień temu wykonawcy, podobnie będziemy musieli postąpić z każdym wykonawcą, aż do upływu terminu składania wniosków (równe traktowanie wykonawców).
E) nie chcemy zmieniać warunków udziału w postępowaniu.
F) uzasadnienie tej tezy ze względu na kilka nowelizacji się zdezaktualizowało.

Dużo treści i trochę pogmatwane, dlatego może do tej pory nikt się nie ustosunkował, Ja więc spróbuję pomóc.
A) Rozumiem, że termin zachowany, ostatnim dniem był 15.02. Zatem należałoby się wypowiedzieć.
B) Nieistotne nazywanie. Ja bym kwalifikował jako informację, na podstawie której Z. ma prawo zmienić zapisy lub czynności.
C) Skoro jest to niezasadne (wg zdania E), to ja bym proponował tak wykonawcy odpowiedzieć, przynajmniej z grzeczności. Nie jest to ani wyjaśnienie siwz, ani zmiana, więc wystarczy tylko jemu; w takim przypadku termin nie jest istotny.
D) Niekoniecznie
E) Macie prawo; uwzględniłem powyżej.
F) Zgadzam się.

3

Odp: Proszę o pomoc! Wyjaśnienie treści ogłoszenia w PO.

Dziękuję za pomoc tak właśnie zrobię smile.