1

Temat: Sprawozdanie za 2009 rok

Witam, składam po raz pierwszy Sprawozdanie do UZP za 2009 rok i nie wiem jak sobie poradzić. Mam 2 przetargi nieograniczone do uwzglednienia ( chodzi tylko o te do których umowa została podpisana w 2009 roku).
Czy biorę kwote z oferty?
Drugi przetarg był oparty na kwotach jednostkowych, czy biore w takim razie ogólna kwotę jaka zamierzaliśmy przeznaczyć na sfinansowanie dostaw?

Prosze o radę.

2

Odp: Sprawozdanie za 2009 rok

http://www.uzp.gov.pl/zagadnienia-merytoryczne/analizy-systemowe/roczne-sprawozdania-o-udzielonych-zamowieniach-publicznych/Roczne%20sprawozdania%20-%20pytania%20i%20odpowiedzi..pdf/view

3

1. bierzesz kwotę z umowy (w ofercie przecież jest taka sama)
2. w umowie powinna być kwota za całość zamówienia obliczona w oparciu o ceny jednostkowe. umowa może przewidywać możliwość nie wykonania umowy w całości np. +/- 5% ale musi dotyczyć całej wyszacowanej ilości

4

Mam podobne pytanie - co wpisać w sprawozdaniu, gdy w umowie są ceny jednostkowe i zapis z e umowa nie przekroczy danej kwoty brutto, ale oczywiście rzeczywista wartość może być trochę mniejsza. Czy wówczas w sprawozdaniu mam odnieść do tej górnej granicy kwotowej pomniejszonej o VAT?

5

tak - to jest wartosc twojej umowy.

6

A czy w przypadku cen jednostkowych można wpisać kwotę jaką faktycznie sie wydało w poprzednim roku (suma cen z faktur za rok 2009)?

7

pirania napisał/a:

A czy w przypadku cen jednostkowych można wpisać kwotę jaką faktycznie sie wydało w poprzednim roku (suma cen z faktur za rok 2009)?

Należy wpisać całą przewidywalną wartość

8

A jeżeli zawarto umowę na RB na 100 000 zł netto, ale po jej aneksowaniu (wg zasad przewidzianych w siwz i ogłoszeniu) wynagrodzenie zostało zmniejszone o 5 000 zł netto ze względu na zmniejszenie zakresu rzeczowego robót.
I teraz którą kwotę mam ująć w sprawozdaniu?
1. 100 000zł.
2. 95 000zł.
Wg mnie 2.
A Wy jak robicie?

9

Bierzesz pod uwagę, ostateczną wartość umowy (czyli większą lub mniejszą, po jej ewentualnym aneksowaniu).

10

RobertR napisał/a:

Bierzesz pod uwagę, ostateczną wartość umowy (czyli większą lub mniejszą, po jej ewentualnym aneksowaniu).

No toja inczej trochę uważam - kwota z dnia zawarcia umowy, a co się działo potem to już inna historia.

11

No właśnie.
Okazuje się, że każdy ma trochę inne podejście do tej sprawy.
Tylko które jest prawidłowe?
Może miał ktoś jakieś wytyczne kontroli?

12

Podaje się po prostu max. wartość i tyle.

13

U mnie były aneksy w ryczałcie zmieniające wynagrodzenie i w górę i w dół oraz roboty dodatkowe, (te traktuję jako odrębne zamówienie).

14

Do sprawozdania wartość umów z przeprowadzonych postępowań, zamówień dodatkowych, uzupełniających, powyżej 14 000 euro.

15

MIRAS napisał/a:
RobertR napisał/a:

No toja inczej trochę uważam - kwota z dnia zawarcia umowy, a co się działo potem to już inna historia.

dokładnie smile
sprawozdanie robi się do 1 marca a co jeśli umowa na dwa lata i pod koniec wynikły zmiany itp.
jak dla mnie to podaje się wartości jakie wpisuje się w ogłoszeniu z udzielenia zamówienia, które też mogą się zmienić.

16

Tak, nie wpisuje się kwot z aneksów itp., poz tym sprawozdanie już mam za sobą smile

17

Marcel napisał/a:

Tak, nie wpisuje się kwot z aneksów itp., poz tym sprawozdanie już mam za sobą smile

Już zrobiłeś?

18

A jak smile

19

Ja też chyba zastosuję się do Twoich wskazówek.

20

Marcel napisał/a:

Do sprawozdania wartość umów z przeprowadzonych postępowań, zamówień dodatkowych, uzupełniających, powyżej 14 000 euro.

Miałam 1 dodakowe na granicy 14 000 euro, ale zrobiłam wg ustawy i ujmuje je w sprawozdaniu.

21

.. i bardzo dobrze.

22

Reasumując: kwota/cena z dnia udzieleniu zamówienia (zawarcia umowy)

23

dodam jeszcze " ! "
big_smile

24

ale szacunek był poniżej 14 000 euro?

25

Do 14 000 brakowało dosłownie paru groszy, ale z ostrożności procesowej poszliśmy w ustawę.