Temat: Podwykonawcy
Czy można zapisać w siwz, że Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność wobec Zamawiającego za roboty budowlane, usługi i dostawy wykonane przez podwykonawców?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → SWZ → Podwykonawcy
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy można zapisać w siwz, że Wykonawca ponosi pełną odpowiedzialność wobec Zamawiającego za roboty budowlane, usługi i dostawy wykonane przez podwykonawców?
A co to daje. Przecież umowę o rb masz z wykonawcą i odbiór robót dokonywać będziesz od wykonawcy a nie od podwykonawcy. Ja roboty zostaną żle wykonane przez podwykonawcę, to nie dokonasz ich odbioru i to będzie zmartwienie wykonawcy. Ja bym szedł bardziej w kierunku zabezpieczenia się przed podwójną zapłatą za wykonane roboty (wykonawcy i podwykonawcy). Zgodnie z art.647[1] Kodeksu cywilnego zamawiający i wykonawca ponoszą solidarną odpowiedzialność za zapłatę za roboty budowlane wykonane przez podwykonawcę.
Wiem, zastanawiam się nad zapisem:
"Wykonawca winien dostarczyć wraz z fakturą oświadczenie Podwykonawcy, że jego należności z tytułu wykonania umowy z Wykonawcą zostały zaspokojone. W przypadku niedostarczenia oświadczenia Podwykonawcy, Zamawiający dokona zapłaty za realizację części zamówienia wykonaną przez Wykonawcę"
Tylko tu mi się pojawia dylemat. Jak poznam zakres finansowy wykonanej przez Podwykoanwcy części. Bo czy ustawowa: "części zamówienia, której wykonanie zamierza powierzyć Podwykonawcom" oznacza część rzeczową i finasową?
Poza tym to zdanie to chyba lekkie przegięcie
Proszę o opinie!!!
I inne sposoby!
Ten zapis trzeba nieco poprawić. A mianowicie ostatnie zdanie.
Proponuję zapis. Zamawiający dokona zapłaty wykonawcy po przedstawieniu pisemnego oświadczenia podwykonawcy, że jako podwykonawca otrzymał od wykonawcy wynagrodzenie w pełnej wysokości za roboty budowlane związane z realizacją zamówienia publicznego "......................... " .
Niezłe, dzięki.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → SWZ → Podwykonawcy
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc