1

Temat: WR w ramach uzupełniajacych

Witam forumowiczów. Mam jeszcze dwa pytanka o WR.
1. W ogłoszeniu oraz w SIWZ napisalismy TAK w zakresie czy przewidujemy zamówienia uzupełn. Poczytałem w internecie  i niektórzy w siwz/umowie okreslaja juz przyblizony zakres zam. uzup. Czy dobrze mysle ze to nadgorliwośc i wystarczy samo TAK???
2. W kosztorysie do planowanego zmówienia uzupeł. projektant w jedej z pozycji wyliczył powierzchnie, która nalezy zabudowac i tyle tez przewidział balchy.  Jednak my checmy jak najmniej łączeń/łatania z odciętych kawałków. Po naszych obliczeniach zuzycia blachy, ilość materiału wzrosnie o ok 50% (tzn o 2 tys, cała RB to ok 20 tys zł) Czy możemy wbrew kosztorysowi sobie tak zażadać??? inspektor nadzoru w pełni popiera (na piśmie)  nasze  propozycje. Wynagrodzenie ryczałtowe wiec nie dajemy W. przedmiaru.

2

Odp: WR w ramach uzupełniajacych

magi napisał/a:

Witam forumowiczów. Mam jeszcze dwa pytanka o WR.
1.  ...  w zakresie  zamówienia uzupełn.  ..... Czy ... wystarczy samo TAK???
2.  A) W kosztorysie do planowanego zmówienia uzupeł. projektant w jedej z pozycji wyliczył powierzchnie, która nalezy zabudowac i tyle tez przewidział balchy.  B) Jednak my checmy jak najmniej łączeń/łatania z odciętych kawałków.  C) Po naszych obliczeniach zuzycia blachy, ilość materiału wzrosnie o ok 50% (tzn o 2 tys, cała RB to ok 20 tys zł) D) Czy możemy wbrew kosztorysowi sobie tak zażadać???

1. Moim zdaniem TAK.
Tak też prowadzą sprawę niektóre programy wspomagające.
Nie widzę problemu napisać nieco szerzej, jeśli ma się przekonanie; najwłaściwszym miejscem jest siwz. Ogłoszenia i umowy to nie forum i raczej nie powinny obejmować zapisów, które nie są konieczne.

2 A) Nie bardzo wierzę, by projektant nie przewidział zapasów i ubytków. Prawdopodobnie opisowi towarzyszy kod katalogu, który uwzględnia co należy.  Bez zapoznania się z dokumentacją trudno tu osądzić.
B) Żadna nowina
C)  ???
D) W zasadzie tak - tylko co i jak??? Diabeł zwykle śpi w szczegółach.
W ramach uzasadnienia: a) za opis zamówienia odpowiada przede wszystkim zamawiający, a projektant jest tylko pomocnikiem;  b) do żadnego przedmiaru nie potrzeba uprawnionego projektanta, zamawiający może napisać go samodzielnie;  c) wspomniany kosztorys (nie wiem co to jest?) nie ma nic wspólnego z opisem przedmiotu zamówienia,

Przy okazji: strach przed ?łączeń/łatania z odciętych kawałków? może być przesadzony.

3

Dzięki, co do łączenie/łatania -będzie to akurat element również dekoracyjny dlatego nasze "przesadanie"

4

Argumentacja przekonująca.
Niezależnie od tego zamawiający ma zasadniczo prawo do dowolnych życzeń.