1

Temat: Poprawiać to czy .... ?

Sprawa wygląda tak: przetarg na materiały biurowe, formularz ofertowy na 120 pozycji i wykonawca podaje w kolumnie cena jednostkowa brutto kwotę podatku VAT (obliczoną od wartości każdego wiersza - ilość razy jakaś cena jednostkowa). Powoduje to oczywiście, że długopis kosztuje nie 1,20 tylko np. 49,90. czyli wartości brutto są dobre, cena oferty jest dobra, źle podane są tylko ceny jednostkowe. Ponadto mamy zapis w SIWZ, że jeśli wynik mnożenia cen jednostkowych i ilości jest nieprawidłowy Zamawiający poprawia to jako omyłkę oczywistą przyjmując, że dobrze podano ilość i cenę jednostkową. Jeżeli poprawimy to  w ten sposób to cena oferty wzrośnie z prawie 40 000 zł do prawie 1,5 mln zł.
I co tu zrobić?

2

Odp: Poprawiać to czy .... ?

To gdzie podał ceny jednostkowe za daną rzecz, kolumny mu się przestawiły ?

3

Kolumny były następujące: ilość, stawka VAT (i tu wszyscy poprawnie wpisali 22%), cena jednostkowa brutto, wartość brutto. Nie było w ogóle kolumny kwota VAT. No i właśnie jeden z Wykonawców w kolumnie cena jednostkowa brutto wpisał ewidentnie kwoty VAT (można się domyślić) a cen jednostkowych tak naprawdę nie podał.

4

Wartość brutto to rozumiem = ilość x cena jednostkowa brutto.
Nie rozumiem za bardzo jak kowata vat od 1,2 zł może dać skok ceny z 40 tys do 1,5 mln.
Kwestią jest czy  z wartości brutto da się dojść do cen jednostkowych brutto mając podane kwoty VAT. - Jeśli tak ja bym poprawił.

Ciekaw jestem co na to koledzy i koleżanki.

5

Mam wartość brutto (rozumianą jako cena jednostkowa x ilość), mam ilość, mam stawkę VAT w %, tylko w kolumnie cena jednostkowa Wykonawca wpisał zamiast cen jednostkowych omyłkowo kwoty VAT od wartości brutto, np. ilość 1000 szt., Stawka VAT 22%, Cena jednostkowa brutto 220,00 zł, Wartość brutto 1220 zł - a cena jednostkowa powinna być 1,22 zł. I tak w 120 pozycjach formularza. Czyli wartości brutto i cena oferty są podane dobrze, tylkoo ceny jednostkowe źle. Poprawić?

6

isk napisał/a:

.... Ponadto mamy zapis w SIWZ, że jeśli wynik mnożenia cen jednostkowych i ilości jest nieprawidłowy Zamawiający poprawia to jako omyłkę oczywistą przyjmując, że dobrze podano ilość i cenę jednostkową.

Gdyby nie ten zapis, możnaby było poprawić i wyliczyć cenę jednostkową.

7

Teraz mi przyszło do głowy, że tak naprawdę to nie jest to nawet omyłka rachunkowa, a raczej omyłka polegająca na niezgodności oferty z SIWZ, bo w sumie to Wykonawca nie popełnia błędu arytmetycznego a jedynie nieprawidłowymi wartościami uzupełnia kolumnę cena jednostkowa (nie wynika to z przeprowadzonych przez niego obliczeń). Z okoliczności wynika zamiar złożenia przez Wykonawcę oferty zgodnie z wymaganiami Zamawiającego. Czyli art. 87 ust. 2 pkt 3 pzp i poprawiamy ceny jednostkowe na właściwe. TAK?

8

joanna99 ma dużo racji.
Jeśli jednak  liczby podane w kolumnie ?cena jednostkowa? na pewno są kwotami podatku, że w ofercie jest na to dowód, a nie tylko odgadywanie, lub zamawiającemu mocno zależy na tej ofercie, to niech poprawia z art. 87 ust. 2 pkt 3.

9

hubal napisał/a:

Jeśli jednak  liczby podane w kolumnie ?cena jednostkowa? na pewno są kwotami podatku, że w ofercie jest na to dowód, a nie tylko odgadywanie, lub zamawiającemu mocno zależy na tej ofercie, to niech poprawia z art. 87 ust. 2 pkt 3.

Tak, jeśli już poprawiać to tylko z art. 87.2.3.

10

Kochani jest jeszcze jedna rzecz jak sie okazało. Poprawianie cen jednostkowych poprzez podzielenie wartości brutto przez ilość nic nam nie daje ponieważ po zaokrągleniu wyliczonej ceny jednostkowej do dwóch miejsc po przecinku powoduje iż przemnożenie jej przez ilość nie daje wartości. Wykonawca poprostu liczył to tak że miał cenę jednostkową netto razy ilość dostawał wartość netto i dopiero teraz dodawał VAT a nie do każdej ceny jednostkowej netto dodawał VAT. Wychodzą więc różnice w zaokrągleniach.

Trzeba więc chyba będzie odrzucić bo tego to się w rozsądny i oczywsity sposób nie da poprawić. BŁĄD W OBLICZENIU CENY.

11

Na razie nie widzę tu błędu w obliczeniu ceny,
lecz raczej drobny kłopot w ustaleniu cen jednostkowych.
Ponieważ nie ma obowiązku zaokrąglania cen jednostkowych do 1 grosza (to dotyczy głównie ceny oferty), więc przy odpowiednio większej dokładności powinno się zgodzić.