1

Temat: usługi szkoleniowe

Jak liczyć wartość zamówienia na usługę szkoleniową (??? - a może to edukacyjna????) - chcemy zlecić prowadzenie zajęć z różnych przedmiotów różnym wykładowcom w ramach pieniędzy uzyskanych "z Unii" na uruchomienie studiów podyplomowych z zakresu powiedzmy bezpieczeństwa transportu . Jesteśmy Zamawiającym w rozumieniu PZP.
Czy wartością szacunkową będzie wartość wszystkich wykładów, które są prowadzone przez różnych wykładowców, czy mamy do czynienia z wieloma zamówieniami poniżej progów (bo żaden wykładowca , za wszystkie prowadzone przez niego zajęcia nie zarobi więcej niż 14,000)

Ratujcie

Mam robić przetarg jeden na wszystkich ludzików??
Nie mogę sobie z tym tematem poradzić od dłuzszego czasu.

2

Odp: usługi szkoleniowe

DB25 napisał/a:

Mam robić przetarg jeden na wszystkich ludzików??

Chyba tak!

Skoro nikt nie wie na pewno i nie podejmuje tematu, to najbezpieczniej zrobić jw., a niezależnie od bezpieczeństwa ma to jeszcze inne plusy.
Po drodze można postudiować inne posty - np. w zakładce ?Szukaj?.

3

Kiedy mamy do czynienia z dzieleniem zamówienia
Dla ustalenia czy w danym przypadku mamy do czynienia z jednym zamówieniem, czy też z odrębnymi zamówieniami konieczna jest analiza okoliczności konkretnego przypadku.
W tym celu należy posługiwać się takimi kryteriami jak

- tożsamość przedmiotowa zamówienia (dostawy, usługi roboty budowlane tego samego
                                                                       rodzaju i o tym samym przeznaczeniu),
- tożsamość czasowa zamówienia  (możliwe udzielenie zamówienia w tym samym czasie) i
- możliwość wykonania zamówienia przez jednego wykonawcę.
Innymi słowy konieczne jest ustalenie czy dany rodzaj zamówienia mógł być wykonany w tym samym czasie, przez tego samego wykonawcę.
I tak z odrębnymi zamówieniami będziemy mieli do czynienia w sytuacji, gdy przedmiot zamówienia ma inne przeznaczenie lub nie jest możliwym jego nabycie u tego samego wykonawcy (np. zakup mebli i sprzętu komputerowego).

W przeciwnym wypadku, tzn. gdy udzielane zamówienia mają to samo przeznaczenie oraz dodatkowo istnieje możliwość ich uzyskania u jednego wykonawcy należy uznać, iż mamy do czynienia z jednym zamówieniem.

Jeżeli zatem w tym samym czasie możliwe jest udzielenie tożsamego przedmiotowo zamówienia, które może być wykonane przez jednego wykonawcę, mamy do czynienia z jednym zamówieniem.
Wartość tak określonego zamówienia należy oszacować zgodnie z postanowieniami art. 32-35 ustawy PZP.
Informator UZP Nr 2/09
Sierpień 2009

4

Jeśli żaden ludzik w okresie trwania projektu/ ów realizowanych u Ciebie w jednostce nie zarobi więcej niż 14 tys euro, to ja bym  zawierał umowy bez przetargu.  Wybór wykładowców warto poprzedzić rozpoznaniem rynku, czyli zorientować się w cenach. smile

Poprawcie mnie jeśli  myślicie inaczej.

5

Moim zdaniem, jeżeli nie zostanie spełniony warunek dotyczący możliwości wykonania zamówienia przez jednego wykonawcę, można udzielić zamówienia kilku wykonawcom, byle wartość dla jednego nie przekroczyła 14 000 euro. Przecież z dzieleniem zamówienia, zgodnie z opinią UZP, mamy do czynienia wtedy, gdy spełnione zostały trzy kryteria zawarte w opinii UZP