1

Temat: dostawy a środki unijne

Zamierzamy zakupić artykuły biurowe, ich wartośc w ramach 2 projektów unijnych (w ciagu 2 lat realizacji) i zapotrzebowania na artykuły biurowe przez Urząd w 2010 roku przekracza 14 000 euro. Wwczas należało by zastosowac procedurę przetargową, jednak z zapisów umowy o dofinansowanie wynika, że w przypadku dostaw, gdy ich wartośc przekracza kwote 14 000 euro nie ma obowiązku stosowania procedur przetargowych.
Czy wówczas należy uznać zrobić zwykłe zapytanie cenowe? taki zapis został zawarty jedynie w przypadku dostaw.

2

Odp: dostawy a środki unijne

gdy wartość przekaracza 14 000 euro nie trzeba stosować przetargu na dostawy?

3

taki zapis jest w zawartej umowie:
W przypadku realizacji zamówień przekraczajacych równowartość 14 000 euro beneficjent zobowiazany jest do wysłania zapytania cenowego do trzech potencjalnych oraz zamieszczeniu na stronie internetowej i w siedzibie, ale podkreślam zapytania ofertowego. Zasad tych nie stosuje się do osób i usług.

4

... a tak w ogóle to jestescie zobowiazani do stosowania PZP ????

5

środki przyznano w ramach kapitału ludzkiego. jesteśmu Gminą więc ustawa Pzp nas obowiązuje

6

jednak w umowie sa takie uproszczenia,
w związku z tym nie wiem jak ując takie projekty w planie zmaówień, gdyż skoro w planie wartość zamówienia jest powyżej 14 000 euro stosuje ustawę

7

mania napisał/a:

jednak z zapisów umowy o dofinansowanie wynika, że w przypadku dostaw, gdy ich wartośc przekracza kwote 14 000 euro nie ma obowiązku stosowania procedur przetargowych.

Niestety nie mozecie skorzystać z dobrodziejstwa postanowien umowy - obowiazuje przede wszytskim PZP.

8

ja też bym robiła przetarg z pzp. trochę nie chce mi się wierzyć że ktoś się tutaj nie pomylił ale jeżeli chodzi o IP to podejrzewam że tak mogło być.