1

Temat: niezgodne z siwz?

chcialam zeby wykonawca do ofety dołączył specyfikacje techniczna sprzetu komputerowego z podaniem producenta sprzetu i modelu i wykonawcy tak zrobili  jednak jesen podal np. producent XY model 400 i okazuje sie ze nie ma taiego modelu jest 400PL, 400 GE, 400 FY co zrobić odrzucić jako niezgodne  z siwz?

2

Odp: niezgodne z siwz?

zalezy czym różnia sie te modele - jesli tylko parametrami podanymi w ofercie, to dla mnie jest OK

3

modele roznia sie parametrami a mowiąc konkretnie gnizdkami, natomiast te modele funkcjonuja na rynku a ten podany przez wykonawce nie wyglada an to ze albo sie pomylil nie dopisujac konkretnych lister do cyfry

4

ale czy te gniazdka robią jakąś różnice czy chodzi o pretekst do wywalenia oferty?

5

nie chodzi o to bo na pewno będa protesty nie wazne czy ich odrzucimy czy nie - chodzi o to żeby nie zarzucono nam ze wybraliśmy oferte ktora powinna byc odrzucona bo model 400 VA nie istnieje na rynku

6

a skąd wiesz ze nie istnieje? lepiej poprosic wykonawce o wyjasnienie, bo moze znowu daje model produkowany na rynek czeski? smile

7

wiesdz Piotrek lubie cie za ten cięty język:) wiem ze nie istnieje bo pytałam producenta:)

8

poza tym oki zawsze moge poprosic o wyjasnienia ale jak mi napisze ze jemy chodzilo o 400 pl ale nie dopisal z roznych wzgledow bo cos tam... i co wtedy uznac czy to nie bedzie zmiana oferty?

9

ja bym go jednak poprosił o wyjasnienie

10

i co wtedy ewentualnie odrzucic gdyby sie okazalo ze sie pomylil i nie dopisal?

11

Pytanie, Doroto, po co żądałaś tych specyfikacji technicznych (czy to są specyfikacje opracowane przez zamawiającego, czy miały być dołączone oryginały identyfikujące producenta?)

Jeżeli chciałaś zidentyfikować poprawność i wiarygodność oferowanego modelu z tym, co podał wykonawca, to opierasz się tylko na oferowanych parametrach i porównujesz je z wymaganymi przez zamawiającego i nie możesz odrzucić.
Jeżeli oferowany model nie istnieje (zostało to sprawdzone, a wykonawca wpisał w tabelkę tylko to, co chciał wpisać), wówczas wykonawca nie może zobowiązać się do wykonania  świadczenia niemożliwego do spełnienia (art. 387 & 1 kc).
Jeżeli zazmawiający oczekiwał podania producenta, typu i modelu oferowanego urządzenia, to powinno być ono identyfikowalne. Jeżeli nie jest,  zostanie zawarta nie ważna umowa.
Jak zrealizujesz dostawę produktu, jeżeli na fakturze będzie istniało co innego niż w ofercie - chodzi o oferowany model.
Wg. mojej oceny zamawiający bada i ocenia oferty w sposób staranny i rzetelny. Czynność ta przejawia się między innymi w tym, że ma on prawo wystąpić do producenta z zapytaniem czy dany model (ten z oferty) jest , bądź był jego produktem. Odpowiedź negatywna już może stanowić podstawę do odrzucenia oferty na mocy art. 89 ust. 1 pkt 8 w związku z art. 387 &1 kc.
Jeżeli wykonawca uzna że się pomylił, nie podlega to trybowi poprawek z art. 88 a wyjaśnienie treści złożonej oferty na mocy art. 87 ust. 1, jeżeli uzna że model powinien być XL 100, a nie XL,  spowoduje wpływ na jej treść.