Temat: DOKUMENT POTWIERDZAJĄCY SPEŁNIANIE WYMAGAŃNA DZIEŃ PO TSO
Witam!
Mam w postępowaniu po raz pierwszy taką sytuację, że wykonawca wezwany do uzupełnienia DOKUMENTów, uzupełnił je i owszem, ale jeden z nich - zaświadczenie z US ma datę wystawienia 02/03/2010 i potwierdza stan na dzień 02/03/2010, gdy tymczasem TSO=01/03/2010.
Chciałabym upewnić się, czy dobrze myślę - wykluczenie(24.2.4) i odrzucenie (24.4 w związku z 89.1.5).
Znalazłam wiele tez potwierdzających, że DOKUMENT musi potwierdzać spełnianie warunków udziału w postępowaniu, nie później niż w dniu, w którym upłynął termin składania ofert.
Mój mecenas jest odmiennego zdania - twierdzi, że skoro DOKUMENT ważny jest 3 miesiące, a wykonawca spełnił warunek 02/03, to tymbardziej spiełniał go 01/03.
Dla mnie to trochę pokrętne myślenie, ale ciekawa jestem Waszych opinii.
Swoją drogą szkoda trochę tej oferty, bo jest najtańsza, ale zgodnie z tezą do wyroku KIO/UZP 610/09 "Zaświadczenie z urzędu skarbowego potwierdza stan faktyczny lub prawny istniejący w dniu jego wydania, ale jednocześnie, zaświadczenie wydaje się w granicach żądania wnioskodawcy dlatego dozwolone jest żądanie wydania zaświadczeń według stanu na konkretny dzień",a wykonawca miał w wezwaniu napisane, że chodzi o TSO.