1

Temat: zamieszczenie ogłoszenia na naszej stronie internetowej

Mamy problem, bo padł nam serwer.. Ogłoszenie o zamówieniu na BZP już zostało zamieszczone i teraz jak trzeba zamieścić na naszej stronie to się okazuje, że dziś najprawdopodbniej się nie da.. To są usłui i otwarci wpisaliśmy 12.03 bo zależy nam na czasie.. Co teraz.. Jeśli uda nam się dopiero jutro zamieścić to ogłoszenie, to co? Trzeba będzie robić ogłoszenie o zmianie ogłoszenia na BZP? i przesunąć termin np. do 15.03?

2

Odp: zamieszczenie ogłoszenia na naszej stronie internetowej

Ja był właśnie zrobił tak jak piszesz.

3

daria-d11 napisał/a:

Ogłoszenie o zamówieniu na BZP już zostało zamieszczone i teraz jak trzeba zamieścić na naszej stronie to się okazuje, że dziś najprawdopodbniej się nie da..

...a co z SIWZ?

4

Na szczęście udało się zamieścić to ogłoszenie i SIWZ, ale faktycznie co z SIWZ, skoro ustawa mówi, że udostępnia się ją na stronie od dnia zamieszczenia ogłoszenia w BZP..

5

daria-d11 napisał/a:

ale faktycznie co z SIWZ

Skoro się udało - to lepiej nie wnikaj wink

6

pomóżcie bo już nie wiem, najpierw ogłasza się na BZP później ogłoszenie na BIP i tablice ogłoszeń czy po umieszczeniu w BZP podaje nr ogłoszenia do ogłoszenia które jest na BZP i tablicy?

7

1. BZP
2. BIP i tablica ogłoszeń (może to być wydruk z BZP)

8

ewa_dt napisał/a:

czy po umieszczeniu w BZP podaje nr ogłoszenia do ogłoszenia które jest na BZP i tablicy?

Nie podaje - z braku podstawy prawnej (obowiązek tylko w niektórych trybach), także z powodów praktycznych: zanim numer, wydruk, podpis szefa i internet, to czasem mamy kolejny poniedziałek wink

A skąd i po co tu BIP???  Przez to gotowi zapomnieć o obowiązkowej stronie internetowej zamawiającego.

9

hubal napisał/a:

A skąd i po co tu BIP???  Przez to gotowi zapomnieć o obowiązkowej stronie internetowej zamawiającego.

BIP - to podstawa wink a co do "obowiązkowej strony internetowej zamawiającego" - to skąd Ty to wziałeś??? smile

10

MIRAS napisał/a:

co do "obowiązkowej strony internetowej zamawiającego" - to skąd Ty to wziałeś???

Ano ?strona internetowa zamawiającego? występuje w ustawie (!), a ?obowiązkową? dołożyłem w celu przypomnienia i podkreślenia, że ustawa Pzp zdecydowanie stawia obowiązki używania stron internetowych (ot choćby w art. 40.1), w odróżnieniu od BIPu, o którym nie wspomina wcale i nigdy, ani jeden raz.

11

hubal napisał/a:

1. Ano ?strona internetowa zamawiającego? występuje w ustawie (!), 
2. w odróżnieniu od BIPu, o którym nie wspomina wcale i nigdy, ani jeden raz.

1. Gdzie???
2. Napisałem: "BIP - to podstawa  wink  ", zwróć proszę uwagę na wink, zresztą wtajemniczeni zamawiający zobowiązani do stosowania ustawy o dostepie do informacji publicznej wiedzą o co chodzi.

12

1)  Art.36.2.5 uPzp
2) Widziałem,  lecz  pomyślałem o tych... niewtajemniczonych.  Teraz też - korzystając z okazji - chciałem im przypomnieć moją tezę:

BIP to nie jest to samo co strona internetowa, o której mowa w ustawie, a być może nawet nie powinien zastępować takiej strony.

13

hubal napisał/a:

1)  Art.36.2.5 uPzp

Ja pytałem o "stronę internetową zamawiającego" w kontekście obowiązku zamieszczenia na tejże ogłoszenia o zamówieniu. No to gdzie jest mowa o niej?

14

MIRAS uwija się, jakby unikał przyznania się do błędu. Ja nie żądam przyznania się, nie chcę przedłużać bezproduktywnej dyskusji i na tym poście chcę kończyć swój udział w tym wątku.

Podtrzymuję tezę, że BIP to nie jest to samo co strona internetowa, o której wielokrotnie mowa w ustawie, a być może nawet nie powinien zastępować takiej strony.

15

hubal napisał/a:

Podtrzymuję tezę, że BIP to nie jest to samo co strona internetowa, o której wielokrotnie mowa w ustawie,

... ale może nią być, natomiast nie każda strona jest/ może być częścią BIP-u. hubal wyluzuj smile

16

Ja akurat od miesięcy staram się działać raczej w kierunku luzowania postępowań, lecz mam wrażenie iż surowe oko MIRASA krzywo na to patrzy smile

17 (edytowany przez Apollo 2010-04-21 10:31:01)

Ze swojego podwórka - na stronie internetowej zamieszczony jest nagłówek ogłoszenia, np. Przetarg nieograniczony na ..., po czy informacja "Szczegółowe informacje w serwisie: http://www.bip..." i zarówno treść ogłoszenia jak i siwz są umieszczone na bip-ie.
Według mnie wszystko jest ok.

18

Art. 8 ustawy z dnia 6 września 2001 r. o dostępie do informacji publicznej (Dz. U. Nr 112, poz. 1198 z późn. zm.) stanowi:
"Art. 8. 1. Tworzy się urzędowy publikator teleinformatyczny - Biuletyn Informacji Publicznej - w celu powszechnego udostępniania informacji publicznej, w postaci ujednoliconego systemu stron w sieci teleinformatycznej, zwany dalej ?Biuletynem Informacji Publicznej?.
2. Informacje publiczne są udostępniane w Biuletynie Informacji Publicznej przez podmioty, o których mowa w art. 4 ust. 1 2.
3. Podmioty, o których mowa w art. 4 ust. 1 i 2, obowiązane są do udostępniania w Biuletynie Informacji Publicznej informacji publicznych, o których mowa w art. 6 ust. 1 pkt 1-3, pkt 4 lit. a) tiret drugie, lit. c) i d) i pkt 5. Podmioty, o których mowa w zdaniu pierwszym, mogą udostępniać w Biuletynie Informacji Publicznej również inne informacje publiczne". 
BIP jest zatem urzędowym publikatorem teleinformatycznym, które podmioty wymienione w art. 4 ust.1 i 2 są obowiązane prowadzić.
"Art. 4.  1. Obowiązane do udostępniania informacji publicznej są władze publiczne oraz inne podmioty wykonujące zadania publiczne, w szczególności: 
1) organy władzy publicznej, 
2) organy samorządów gospodarczych i zawodowych, 
3) podmioty reprezentujące zgodnie z odrębnymi przepisami Skarb Państwa, 
4) podmioty reprezentujące państwowe osoby prawne albo osoby prawne samorządu terytorialnego oraz podmioty reprezentujące inne państwowe jednostki organizacyjne albo jednostki organizacyjne samorządu terytorialnego, 
5) podmioty reprezentujące inne osoby lub jednostki organizacyjne, które wykonują zadania publiczne lub dysponują majątkiem publicznym, oraz osoby prawne, w których Skarb Państwa, jednostki samorządu terytorialnego lub samorządu gospodarczego albo zawodowego mają pozycję dominującą w rozumieniu przepisów o ochronie konkurencji i konsumentów. 
2.   Obowiązane do udostępnienia informacji publicznej są organizacje związkowe i pracodawców reprezentatywne, w rozumieniu ustawy z dnia 6 lipca 2001 r. o Trójstronnej Komisji do Spraw Społeczno-Gospodarczych i wojewódzkich komisjach dialogu społecznego (Dz. U. Nr 100, poz. 1080, z późn. zm.  ), oraz partie polityczne.".
Moim zdaniem, jeżeli zgodnie z ustawą BIP jest urzędowym publikatorem, to zamieszczenie publikacji  na stronie BIP- u wymaganych ustawą - Prawo zamówień publicznych, wypełnia w pełni obowiązek ich  publikowania  na stronie internetowej.

19

karolk napisał/a:

Moim zdaniem, jeżeli zgodnie z ustawą BIP jest urzędowym publikatorem, to zamieszczenie publikacji  na stronie BIP- u wymaganych ustawą - Prawo zamówień publicznych, wypełnia w pełni obowiązek ich  publikowania  na stronie internetowej.

Nic dodać, nic ująć smile

20

Apollo napisał/a:

na stronie internetowej zamieszczony jest nagłówek ogłoszenia,  ..., po czy informacja "Szczegółowe informacje w serwisie: http://www.bip..." i zarówno treść ogłoszenia jak i siwz są umieszczone na bip-ie. Według mnie wszystko jest ok.

No właśnie: widzę wreszcie rozróżnienie obu miejsc, a o to mi chodziło.

A czy z tego bip usuwacie siwz po przetargu?

21

Strona jest tak skonstruowana (nie do końca wiem jak to działa), że po upływie tso siwz ze strony znika!

22

... nie w kazdym przypadku. Natomiast, w usuwaniu "po" nie widze niczego zlego.

23 (edytowany przez hubal 2010-04-21 11:59:50)

Ja słyszałem, że właśnie z niektórych nie chce znikać jak należy, usuwanie co najmniej trudne - i przez to całe  zamieszanie.

24

Apollo napisał/a:

Ze swojego podwórka - na stronie internetowej zamieszczony jest nagłówek ogłoszenia, np. Przetarg nieograniczony na ..., po czy informacja "Szczegółowe informacje w serwisie: http://www.bip..." i zarówno treść ogłoszenia jak i siwz są umieszczone na bip-ie.

Robimy tak jak powyżej.
Ponadto na podstawie art. 41, pkt. 3 - podaję w ogłoszeniu o zamówieniu stronę internetową (nie bip) zamawiającego na której zamieszczona jest siwz.

Mam aktualnie kontrolę NIK-u. Miałem dzisiaj mały zgrzyt z panią kontroler, która twierdzi, że ogłoszenie /siwz ma być przede wszystkim na stronie bip (a strona internetowa jest tu kwestią wtórną).  Tylko jak to się ma do art. 40. 1. "Zamawiający wszczyna postępowanie w trybie przetargu nieograniczonego, zamieszczając ogłoszenie o zamówieniu w miejscu publicznie dostępnym w swojej siedzibie oraz na stronie internetowej". Kontrolująca twierdzi, że ta strona - to właśnie strona bip - co o tym sądzicie?

25 (edytowany przez golavox 2014-04-15 13:44:28)

x