26

Odp: zamieszczenie ogłoszenia na naszej stronie internetowej

Apollo napisał/a:

co o tym sądzicie?

Ja sądzę co następuje.
1) Postępowaniu ani Apollowi nic istotnego nie można zarzucić
2) Pani z kontroli nie orientuje się wystarczająco w przepisach Pzp
3) Wypowiedź golavox wcale nie pomaga Apollowi.

Mam też radę: dać Kontroli ustawę Pzp, poprosić o znalezienie stosownego przepisu, uzgodnić termin odpowiedzi (dla fachowca 10 minut powinno wystarczyć), jeśli nie wskaże naruszenia przepisu ustawy to wyrazić radość, że postępowanie w porządku.

27

Jeszcze jedno.
Przy okazji niech Pani Kontrola wskaże przepisy Pzp, z których wynika, że
a)  strona internetowa jest tu kwestią wtórną
b) ?strona internetowa"  to właśnie strona bip.

A może ktoś na forum nam wskaże?

28

Apollo napisał/a:

Kontrolująca twierdzi, że ta strona - to właśnie strona bip - co o tym sądzicie?

Kontrolujaca się myli.

29

Powołuje się na ustawę o dostępie do informacji publicznej. A skoro jesteśmy administracją rządową (terenową) - to ogłoszenie ma być przede wszystkim na bip-ie.

30

Tak myślałem - ale to nie zmienia faktu, że przepisów Pzp nie naruszyłeś.

31 (edytowany przez golavox 2014-04-15 13:44:41)

x

32

Wracając do wątku pierwotnego... Co w sytuacji gdy ogłoszenie o zamówieniu zostało zamieszczone w BZP w piątek, a w BIP-ie dopiero po weekendzie...

33 (edytowany przez covec 2013-10-14 12:09:13)

wcześniej art. 37 pzp
Art. 42. 1. Specyfikację istotnych warunków zamówienia udostępnia się na stronie internetowej od dnia zamieszczenia ogłoszenia o zamówieniu w Biuletynie Zamówień Publicznych albo publikacji w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej do upływu terminu składania ofert.
2. Na wniosek wykonawcy zamawiający przekazuje w terminie 5 dni specyfikację istotnych warunków zamówienia. Opłata, jakiej można żądać za specyfikację istotnych warunków zamówienia, może pokrywać jedynie koszty jej druku oraz przekazania.

Nie przypominam sobie jakiś przepisów karnych w tym zakresie. Dla  świętego spokoju można wydłużyć termin na złożenie oferty, a z drugiej strony nie wydaje mi się żeby miało to pływ zachwianie uczciwej konkurencji. 

Korci mnie jeszcze z ta stroną zamawiającego i BIP-em.  Wg mnie gdyby intencją ustawodawcy był zamysł strona internetowa = BIP to określono by to wprost. Strona internetowa w rozumieniu art.... ustawy z dnia.........o dostępie do informacji publicznej. Uczyniono to np. z grupami kapitałowymi i wieloma innymi w upzp

34

@hubal - nie ma żadnego przepisu nakazującego Zamawiającemu zamieszczanie SIWZ na "swojej" stronie internetowej. Może to być strona należąca do całkiem innego podmiotu. Poza tym, nie wszyscy Zamawiający muszą miec BIP. Ja np. w ogłoszeniu o zamówieniu w sekcji I wpisuję stronę naszą, a w sekcji IV.4.1 wpisuję adres BIP, bo tam umieszczam SIWZ.