1

Temat: zakup zywności

W ramach projektu unijnego mamy do zakupu żywnośc dla dzieci uczęszczajacych do szkoły. W projekcie przewidziano jedynie wartośc ogółem żywności w ramach projektu w poszczególnych latach i środki przypadajace dziennie na jedno dziecko. We wniosku nie zostały wyszczególnione produkty zywnościowe wiec wystepuje tutaj dowolność. Postepowanie powyżej 14 000 euro.
W jaki sposób przewidzieć menu i jak rozstrzygnąc problem ze stawką Vat, która jest różna?

Czy w postępowaniu np. przetarg nieograniczony można zawrzec zapisy, że ceny żywności mogą ulec zmianie np. w każdym kwartale, gdyz żaden sklepikarz nie zgodzi się aby w ciagu trzech lat sprzedawać żywność w tej samej cenie.

2

Odp: zakup zywności

mania napisał/a:

1) W jaki sposób przewidzieć menu  2) jak rozstrzygnąc problem ze stawką Vat, która jest różna?  3) Czy w postępowaniu np. przetarg nieograniczony można zawrzec zapisy, że ceny żywności mogą ulec zmianie np. w każdym kwartale,

1) Temat raczej nie na to forum smile  Tutaj łatwiej o rozwiązania związane z ustawą Pzp i przepisami związanymi (np. sposób zapisu w siwz).
2) Nie widzę problemu. W zamówieniu publicznym liczy się cena (rozumiana z podatkiem),  cena może składać się w wielu różnorodnych składników (w tym podatek, a także składniki z podatkami), składniki można wyszczególniać albo nie...
3) Można jak najbardzej. Zapis powinien być na tyle precyzyjny, by ograniczył potencjalne nieporozumienia w tym zakresie.

Czy to wystarczy?

3

Odp: zakup zywności

Witam serdecznie. Mam pytanie z podobnego zakresu. Szkoła w ramach projektu unijnego POKL utworzyła przedszkole. Jednym z zadań w projekcie jest wyżywienie dzieci.
1) Zakup obiadów - catering - przyjęty w projekcie na 2 lata w kwocie 55775 zł brutto, czyli 52126 netto (catering 7% vat), tj. 13445 euro wg kursu z 2009 roku 3,8771, bo projekt działa od 01.08.2009
2) Zakup art. spożywczych na samodzielne przygotowywanie śniadań i podwieczorków przez dwa lata na kwotę 44620 zł brutto, nie przeliczam netto - bo stawki vat są różne na żywność, czyli 11508 euro wg 3,8771
Czy powinno się zliczyć te wydatki na żywność razem czyli 100395 brutto i przeprowadzić przetarg przy rozpoczęciu projektu, bo wynosi to ok. 25894 euro? Czy można osobno catering i osobno zakup art.spożywczych i wtedy żadne z nich nie przekroczy przez dwa lata kwoty 14000 euro. Jeśli znam wartość usług na cały projekt, to stosuję zapytania cenowe co rok, czy tylko przy rozpoczęciu projektu?

Bardzo proszę o pomoc z podaniem art.przepisów obowiązujących w tym zakresie.

4

Odp: zakup zywności

Zamierzam w trybie zapytania o cenę zakupić artykuły spożywcze, czy wówczas wystarczy w formularzu ofertowym żądać podania tylko ceny jednostkowej, czy musze podać również ilość produktów, które zamierzam zakupić w ramach projektu z zaznaczeniem , że ilośc może ulec zmianie + - 20%


czy w trybie zapytania o cene mogę zrobić w siwz zapis, że cena moze ulegac zmianie np. co pół roku, bo watpię, że sklep zgodzi się podpisac umowę na dostawę produktów żywnościowych w tej samej cenie przez 2 lataanulka

5

Odp: zakup zywności

mania napisał/a:

1) czy ... wystarczy w formularzu ofertowym żądać podania tylko ceny jednostkowej, czy musze podać również ilość produktów, które zamierzam zakupić
2) czy w trybie zapytania o cene mogę zrobić w siwz zapis, że cena moze ulegac zmianie

1) Rozliczanie z góry określonych realnych ilości uważam za mocno pożądane - w celu uwzględnienia wpływu wielkości asortymentów i obiektywnego prostego porównania ofert. Nie jest istotne, czy to ma być na formularzu ofertowym, czy w innym miejscu. Nie mylić powyższego z określaniem w specyfikacji  planowanej (sztywnej) ilości ani zobowiązaniem do zakupu tych ilości - kwestia szczegółowych zapisów specyfikacji i umowy.
2) Można. Warto przy tym odpowiednio sprecyzować zasady ewentualnych zmian.