1

Temat: zatrudnienie

Zamawiający w SIWZ podał warunek dla Wykonaców, że zatrudnienie powinno wynosić min. 5 osób. I tyle.
Czy z tego zapisu wynika jednoznacznie, ze chodzi o 5 umów o pracę, czy mogą to być umowy o dzieło, lub umowy-zlecenia?

2

Odp: zatrudnienie

JoannaS napisał/a:

Czy z tego zapisu wynika jednoznacznie, ze chodzi o 5 umów o pracę, czy mogą to być umowy o dzieło, lub umowy-zlecenia?

Nie wynika jednoznacznie... Warunek zbyt precyzyjny to nie jest a jeszcze mam wątpliwości co do jego zgodności z prawem - chyba że traktować zatrudnienie jako dysponowanie;)

3

A czy sam wyraz "zatrudnienie" z jakieś innej ustawy - np. kodeksu pracy nie wskazuje na to , że chodzi  osoby zatrudnione na umowę  o pracę.
Niestety nie mogę już oprotestować zapisu i teraz chcę obronić moje racje.

4

W KP jest i  owszem pojęcie zatrudnienia - tyle że odnosi sie ono do pracownika jako osoby zatrudnionej na podstawie umowy o pracę, powołania, wyboru, mianowania lub spółdzielczej umowy o pracę. Z zapisu SIWZ dla mnie nie wynika, że to zatrudnienie musi mieć formę przewidzianą Kodeksem Pracy - innymi słowy należy uznać osoby zatrudnione na podst. umowy zlecenia

5

Dzięki serdeczne. Tego mi było trzeba. smile

6

Joanno, musisz uważać. Zamawiający podał, że " (...) zatrudnia (...)" do czego nie miał prawa, bowiem zamawiający ustalając warunki udzialu w postępowaniu, szczególnie te które dookreśla, tak jak w tym przypadku, powinien w następstwie żądać dokumentów potwierdzających spełnienie tego warunku. Katalog tych dokumentów zawarty jest w rozporządzeniu PRM z maja 2006 i jest to katalog zamknięty.
Nie ma tam w wykazie żadnego dokumentu, który uprawniałby zamawiającego do inwiligowania wykonawcy w zakresie formy zatrudnienia pracowników. Wjaki więc sposób ma zamiar sp;rawdzić, czy wykonawca "zatrudnia"?

Zamawiający powinien zapisać w warunku, że wykonawca DYSPONUJE OSOBAMI... i na przyszłość takich treści wymagaj w SIWZ.

pozdrawiam
nora

7

Dzięki Noro za odpowiedź.

Warunek jaki postawił Zamawiający dotyczył okresu minionego i brzmiał jak w rozporządzeniu :Wykonawca miał podać 'informację na temat przeciętnej liczby zatrudnionych pracowników lub liczebności personelu kierowniczego, w okresie ostatnich trzech lat, a w przypadku gdy okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie", i oczywiście podał warunki minimalne.

Czy ten warunek dotyczy zatrudnienia na umowę o pracę?

8

JoannaS napisał/a:

Czy ten warunek dotyczy zatrudnienia na umowę o pracę?

Wg mnie tak

9

podpisuję się pod opinią Marko.

10

Tego się obawiałam, niestety.