1

Temat: warunki udziału w postepowaniu

w ogłoszeniu o zamówieniu nalezy wpisać w jaki sposób warunek ma zostać spełniony, jesli zamawaijacy nie przewiduje sposobu spełnienia warunku np. posiadania potencjału technicznego to co wówczas powinien napisać w ogłoszeniu: nie dotyczy, raczej nie bo zamawaijacy żądał również oświadczenia o spełnianiu warunków określonych w art. 22

2

Odp: warunki udziału w postepowaniu

nie dotyczy

3

Ja w SIWZ pisze np. tak w pkt dotyczącym warunków udziału w postępowaniu:
1.1.  Dysponują odpowiednim potencjałem technicznym oraz osobami zdolnymi do
         wykonania zamówienia.
1.1.1.Zamawiający nie wyznacza szczegółowego warunku w tym zakresie.

4

ja w ogłoszeniu wpisuje.
wiedza i doświadczenie:
Zamawiający nie wyznacza szczególnego warunku w tym zakresie. W celu potwierdzenia spełnienia warunków udziału w postępowaniu, o których mowa w art. 22 ust 1 ustawy Pzp, do oferty należy dołączyć oświadczenie Wykonawcy, że na dzień składania ofert spełnia warunki określone w art.22 ust. 1 pkt 1 - 4 ( wg wzoru stanowiącego zał. nr ......do SIWZ). Zamawiający będzie oceniał spełnianie warunku na zasadzie spełnia - nie spełnia. itd
i myśle, ze jest oki

5

a po co?
jeżeli nie stawiasz warunku to po prostu nic nie wpisujesz
1.1. jeżeli stawiasz warunek dot. np. potencjału tech. to nie możesz pisać "odpowiednim" bo to nic nie znaczy - jak się stawia warunek to trzeba wiedezieć co się chce

6

W opiniach UZP (link poniżej) wynika, że w każdym postępowaniu żądam na podstawie art. 44 oświadczenia o spełnieniu warunków udziału w postępowaniu, o których mowa w art.22 ust.1, nawet jak nie uszczegóławiamy warunków.
http://www.uzp.gov.pl/zagadnienia-merytoryczne/prawo-polskie/opinie-prawne/Dotyczace-nowelizacji/warunki-udzia142u-w-postepowaniu-o-udzielenie-zamowienia-publicznego-oraz-oswiadczenia-zadane-na-ich-potwierdzenie

Jeszcze inne pytanie:
Proszę o potwierdzenie:

Odnośnie żądania dokumentów na potwierdzenie braku podstaw do wykluczenia z postępowania ? art.24.1 wynika, że muszę żądać wszystkich dokumentów od wykonawcy, aby wykazać brak podstaw do wykluczenia (dla postępowań powyżej progów).