1

Temat: Nowe postęopwanie

Miałem postępowanie prowadzone trybie PN z podziałęm na 5 części.
W zakresie 1 części dokonałem wyboru wykonawcy a w zakresie 4 pozostałych unieważniłem.
Chcę wszcząć kolejne postępowanie na te 4 części i rówinież w trybie PN, czy w takiej sytuacji muszę opierać się na wycenie przygotowanej do tego pierwszego przetargu, czy też mogę oszacować wartość po "Nowemu" z uwzględnieniem ewentualnego zwiększenia wartości.( nie wpłynie to w żaden sposób na tryb postępowania oraz przygotować nowy dokument wewnętrzny wszczynający post.
kolejna sprawa dotyczy ew. zmian w zapisach SIWZ w stosunku do jej pierwotnej wersji przygotowanej do 1 postępowania, czy mogę dokonać zmian w SIWZ w drugim "podejściu" do postępowania w stosunku do pierwszej wersji ???

2

Odp: Nowe postęopwanie

Czy ma ktoś jakiś pomysł?

3

and1 napisał/a:

czy też mogę oszacować wartość po "nowemu" z uwzględnieniem ewentualnego zwiększenia wartości.( nie wpłynie to w żaden sposób na tryb postępowania oraz przygotować nowy dokument wewnętrzny wszczynający post.

moim zdaniem - możesz

and1 napisał/a:

kolejna sprawa dotyczy ew. zmian w zapisach SIWZ w stosunku do jej pierwotnej wersji przygotowanej do 1 postępowania, czy mogę dokonać zmian w SIWZ w drugim "podejściu" do postępowania w stosunku do pierwszej wersji ???

możesz, tylko może to uniemożliwić późniejsze skorzystanie z przesłanki do zamówienia z wolnej ręki z art. 67.1.4.

4

Jakieś jeszcze pomysły:)???

5

Ja mam uwagę.
Obserwuję powszechną wręcz apoteozę szacunków. Na cóż one, jeśli stare są jeszcze dobre??? Jak zwykle jestem za zejściem na ziemię.

6

hubalu a co sądzisz o zmianach w SIWZ, bo to Twoje stanowisko odnośnie szacowania wartości zamówienia już znam:)

7

Jeśli chodzi o zmianę  siwz w ?drugim podejściu?, to oczywiście MOŻNA.
Nie mam tu wątpliwości. Przecież to nie zmiana, lecz nowe postępowanie, czyli formalnie wszystko na nowo, w szczególności nowa cała siwz.  Nie ma co się oglądać na historię, co najwyżej wyciągamy z niej wnioski, czyli stare teksty i tabelki mogą być całkiem przydatne.
Nie musimy też zważać na (przyszłe) możliwości zamówienia z wolnej ręki, o których pisze Joanna, jeśli teraz mamy inne potrzeby.

Czy to wystarczy?

8

Tak oczywiście wystarczy. Serdecznie dziękuję za pomoc:)