1

Temat: czy można dokupić

W styczniu podpisałam umowę z PN  na 2 lata na usługę  telefonii komórkowej + aparaty. W umowie miałam zapis, że możemy zrezygnować z 5% numerów. Teraz kierownictwo stwierdziło, że należałoby dokupić 5 numerów razem z nowymi aparatami  i 2 nowe aparaty.  Posiadane już przez nas numery tworzą grupę firmową w której rozmowy są bezpłatne i nowe numery należałoby właczyć do tej grupy.
PN był poniżej progów.
I teraz nie wiem czy mogę tak normalnie dokupić te numery i telefony bo ich wartość nie przekroczy 14 tyś. czy też powinnam zastosować jakąś  procedurę, czy też wogóle nie mogę ich dokupić bo byłaby to nieprzewidziana zmiana umowy? Pomocy
pozdrawiam

2

Odp: czy można dokupić

Dokupić to zawsze można. Kwestia tylko pieniędzy i stosownej procedury.
Warto sprawdzić, czy dokumentacja poprzedniego postępowania umożliwia obecny zakup i ewentualnie skorzystać z tych możliwości (na przyszłość: zawsze warto zadbać o stosowne zapisy).
W przeciwnym wypadku nowy zakup traktujemy go w oderwaniu od poprzednich, na nowo szacujemy i ustalamy tryb.
Nie można na siłę doklejać do starej umowy, zmieniać jej, aneksować, jeśli poprzednie postępowanie tego nie przewidywało.