1

Temat: szacowanie wartości

Witam
W planie finansowym na 2010 rok mamy przeznaczoną kwotę 137tys. na zakupy inwestycyjne (komputery, drukarki, kserokopiarka, serwer i inne akcesoria) z tego ogłosiliśmy PN na dostawę komputerówi, drukarek o wartości zamówienia 86tys. Teraz chcemy zakupić serwer i tu jest moje pytanie jak ustalić szacunkową wartość tego zamówienia, czy podać tylko kwotę przeznaczoną na zakup serwera tj. 31tys., czy od ogólnej kwoty z planu finansowego odjąć kwotę wydaną na komputery i to co zostało wpisać w szacunkowej wartości zamówienia? Każdy ma inne zdanie na ten temat szacowania wartości.
Proszę o podpowiedź

2

Odp: szacowanie wartości

m&m napisał/a:

1)  jak ustalić szacunkową wartość tego zamówienia, 2)  czy podać tylko kwotę przeznaczoną na zakup serwera tj. 31tys.,   3) czy od ogólnej kwoty z planu finansowego odjąć kwotę wydaną na komputery i to co zostało wpisać w szacunkowej wartości zamówienia?

Ja mam kolejne zdanie jak następuje.
3) Na pewno nie. Kwoty z planu nie mogą stanowić podstawy szacowania, raczej odwrotnie.
2) W innych okolicznościach może tak (choć niekoniecznie), a w tym przypadku według mnie nie.
1) W opisanym przypadku szacunek już jest:  ten sam co do przetargu, który już się odbył. Serwer powinien być zamawiany w takim samym trybie, czyli PN, w przeciwnym przypadku zamawiający musu wymyślić tęgie uzasadnienie - ja się nie podejmuję.

3

Odp: szacowanie wartości

dzięki za zainteresowanie.
Ustaliliśmy,że zrobimy PN na serwer podając ustaloną już szacunkową wartość zamówienia.