1 (edytowany przez Bitter 2010-03-16 13:24:56)

Temat: roboty budowlane

Czy na roboty budowlane mogę zastosować cenę kosztorysową? Mogę w takim wypadku żądać kosztorys sporządzony na podstawie dołaczonego do siwz przedmiaru? Kosztorys może być szczegółowy czy uproszczony?

Jeśli jednak będzie to cena ryczałtowa to czy muszę żądać dołazzenia do oferty kosztorysu?

2

Odp: roboty budowlane

Bitter napisał/a:

A) Czy na roboty budowlane mogę zastosować cenę kosztorysową? B)  Mogę w takim wypadku żądać kosztorys sporządzony na podstawie dołaczonego do siwz przedmiaru?   C)  Kosztorys może być szczegółowy czy uproszczony? D) Jeśli jednak będzie to cena ryczałtowa to czy muszę żądać dołazzenia do oferty kosztorysu?

A) Zalecane (przynajmniej przeze mnie)
B) Obowiązkowo
C) Wystarczy uproszczony, byle zawierał dla każdej pozycji cenę jednostkową i sumę wszystkich pozycji objętych zadanym przedmiarem. Szczegółowy niewiele pomoże, a tylko kłopoty, począwszy od jego definicji.
D) Przy ryczałcie kosztorys praktycznie zbędny. Przedmiar też niekonieczny, ale może być czasem pożyteczny jako materiał pomocniczy.
Ryczałt się spisuje raczej tylko przy prostszych robotach.

3

robota o szacunkowej wartości 30 tyś zł netto....

4

Prawidłowo powinien być sporządzony kosztorys inwestorski - niezależnie od kwoty.
Przy kwocie poniżej 14000 euro (jak w tym przypadku) przepisów prawa zamówień publicznych nie musimy stosować, lecz to nie oznacza, że zapisy poprzedniego mojego postu są nieaktualne.
Warto zaznaczyć, że w przedmiotowym przypadku zamawiający nie musi przygotowywać przedmiaru ani innych elementów specyfikacji i może się oprzeć na opracowaniach wykonawcy.

5

Tak zastanawiamy się czy można by ustalić cenę na ryczałtową i prosić wykonawców o dołaczenie do oferty kosztorysu dla celów informacyjnych.
1/Tylko co zrobić gdy Wykonawca popełni w nim błąd matematyczny
2/ nie dołączy kosztorysu
3/ zapomni lub zmieni jakas pozycję przedmiaru

6

oj 30 tyś. ma to zrobić w ryczałcie po co poprawiać kosztorys.

7

Bitter napisał/a:

Tak zastanawiamy się czy można by ustalić cenę na ryczałtową i prosić wykonawców o dołaczenie do oferty kosztorysu dla celów informacyjnych.

Jeśli ryczałt, to nie zawracać sobie głowy kosztorysem, z różnych powodów, część już słusznie zauważyliście.
A od poziomu ceny nie uzależniam wyboru tego tego typu.