1

Temat: pełnomocnictwo

jakie czynności kierownik zamawiającego może powierzyć swojemu pracownikowi na mocy art. 18 ust. 2?

2

Odp: pełnomocnictwo

Wszystkie dla niego zastrzeżone.

3

a jeśli kierownik powołuje komisję przetargową, to czy wyłonienie najkorzystniejszej oferty podpisuje przewodniczący czy kierownik?

4

Art. 20 ust. 3 komisja  przedstawia kierownikowi propozycję wyboru najkorzystniejszej oferty, a samego wyboru dokonuje kierownik.

5

a jeżeli kierownik jest wyłączony z postępowania?

6

Może powierzyć swoje czynności, np. wybór najkorzystniejszej oferty innemu pracownikowi, ale nie członkowi komisji przetragowej.

7

A jaki to przepis, zabrania, aby zastrzeżone dla kierownika czynności nie mogły zostać powierzone członkowi komisji?
Bo ja takiego nie dostrzegam.

8

Ja zauważam m.in. na drukach ZP... miejsce na zatwierdzenie protokołu. Czyż komisja miałaby sporządzić protokół i jednocześnie zatwierdzić go??? Jeśli kierownik nie ma prawa osobiście, to wyznacza inną osobę do tej czynności. Taką osobą może być członek komisji, ale byłej - należałoby po prostu zmienić jej skład.

9

hubal napisał/a:

Ja zauważam m.in. na drukach ZP... miejsce na zatwierdzenie protokołu. Czyż komisja miałaby sporządzić protokół i jednocześnie zatwierdzić go??? Jeśli kierownik nie ma prawa osobiście, to wyznacza inną osobę do tej czynności. Taką osobą może być członek komisji, ale byłej - należałoby po prostu zmienić jej skład.

Tak, to byłoby dobre rozwiązanie.

10

czyli jeżeli kierownik podpisuje wybór najkorzystniejszej oferty to podpisuje również druki ZP?

11

Formalnie i logicznie to trochę inaczej: w postępowaniach poniżej progów unijnych kierownik zamawiającego między innymi dokonuje wyboru najkorzystniejszej oferty ORAZ sporządza protokół (na drukach ZP), przy czym każdą z czynności ma prawo powierzyć dowolnym innym osobom, w tym komisji - według swego uznania (w niektórych przypadkach musi powierzyć). Powyżej progów musi powołać komisję i powierzyć jej określone obowiązki, a dodatkowo może lub musi obowiązki przekazywać innym osobom.