1 (edytowany przez Marcia28 2010-03-18 14:23:07)

Temat: usługi/dostawy powtarzające się okresowo

Witam serdecznie. Mam do Was dwa pytania.
Pierwsze pyt.:
Czy:
1. dostawa soli do zimowego i bieżącego utrzymania dróg
2. dostawa paliwa
3. usługi ochrony mienia i dozoru
4. usługi zimowego utrzymania dróg
to usługi/dostawy powtarzające się okresowo?
Drugie pyt.: Jak szacować ich wartość?

2

Odp: usługi/dostawy powtarzające się okresowo

1. Nie - można kupić jednorazowo i składować
2. Nie - j.w.
3. tak
4. tak

3 (edytowany przez Marcia28 2010-03-18 15:10:58)

Spotkałam się z opinią, iż ochrona budynków czy zimowe utrzymanie dróg to "usługi stałe"....
Jak więc szacować ich wartość???
Czy przy szacowaniu wartości zamówienia na dostawy soli i dostawy paliwa mogę posłużyć się nw. metodą:
wartośc zamówień udzielonych w poprzednim roku x prognozowany średnioroczny wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych ogółem?

4

Można przyjąć, że ochrona budynków to nie są usługi powtarzajace okresowo, przy założeniu, że usługa ta jest wykonywana codziennie przez okres obowiązywania umowy. Natomiast zimowe utrzymanie dróg jest usługą powtarzającą się okresowo. Umowe na zimowe utryzmanie dróg zawiera się najczęściej od dnia 1 listopada danego roku do 31 marca następnego roku. Czy w tym okresie usługa ta jest wykonywana codziennie, czy też uruchamiana na wniosek zamawiającego ?
1.Cechy zamówień powtarzających się okresowo
-przewidywalność zapotrzebowania w określonym czasie,
-cykliczność wynikająca ze stałego zapotrzebowania,
-brak możliwości skumulowania i jednorazowego wykonania,
-konieczność regularnego zaspokajania potrzeb.
2.Sposób określenia wartości szacunkowej zamówienia   
-łączna wartość określana jest zgodnie z art. 34 ust.1 ustawy
Prawo zamówień publicznych.

5 (edytowany przez Marcia28 2010-03-18 16:31:19)

karolk napisał/a:

Można przyjąć, że ochrona budynków to nie są usługi powtarzajace okresowo, przy założeniu, że usługa ta jest wykonywana codziennie przez okres obowiązywania umowy.

Usługa ta jest wykonywana od pon. do piątku w godz. 15.00-7.00 i weekendy 24 h  więc nie jest usługą powtarzającą się okresowo? Jak oszacować jej wartość - ze wskaźnikiem czy na podstawie aktualnych cen rynkowych?

6 (edytowany przez Marcia28 2010-03-18 16:39:54)

karolk napisał/a:

Umowe na zimowe utryzmanie dróg zawiera się najczęściej od dnia 1 listopada danego roku do 31 marca następnego roku. Czy w tym okresie usługa ta jest wykonywana codziennie, czy też uruchamiana na wniosek zamawiającego ?

Jest uruchamiana na wniosek zamawiającego. Ale wykonawca jest w ciągłej gotowości...

7

Czy dostawa leków do Szpitala zawarta na 12 miesięcy jest zamówieniem powtarzającym się okresowo?

8

Nie jest.