Temat: ustalanie kwoty wadium
Czy ustalając kwotę wadium biorę pod uwagę również wartość zamówień uzupełniających?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → ustalanie kwoty wadium
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy ustalając kwotę wadium biorę pod uwagę również wartość zamówień uzupełniających?
Tylko warość zamówienia podstawowego - art. 45 ust. 5a ustawy Pzp
Dziękuję;-)
Mówimy o wartości zamówienia podstawowego brutto czy netto?
Ja zawsze liczyłam brutto ale ostatnio wyczytałam że powinno się netto...
Co z takim błędem Zamawiającego jak już jest dawno po wyborze oferty?
Mówimy o wartości zamówienia podstawowego brutto czy netto?
Co z takim błędem Zamawiającego jak już jest dawno po wyborze oferty?
1) Mamy do dyspozycji tylko szacunkową wartość zamówienia - bez podatku
2) Teraz najlepiej nie wspominać.
2) Teraz najlepiej nie wspominać.
Jak tu nie wspominać jak poszły tak przetargi ze środków UE...
Ciii... Nic tu nie poradzimy na czas przeszły.
Na pocieszenie przypomnę, że dopuszczalne wadium ma dość szerokie granice i może akurat tamto zmieściło się w nich, po drugie wyższe wadium jest bardziej korzystne dla zamawiającego, jeśli wykonawcom nie przeszkadza. Teraz lepiej?
Ciii... Nic tu nie poradzimy na czas przeszły.
Na pocieszenie przypomnę, że dopuszczalne wadium ma dość szerokie granice i może akurat tamto zmieściło się w nich, po drugie wyższe wadium jest bardziej korzystne dla zamawiającego, jeśli wykonawcom nie przeszkadza. Teraz lepiej?
Nie zmieściło się, przekroczyłam dopuszczalny procent (max.3%) o 0,7%, czyli jakieś 26 tys. zł.... Wykonawcom nie przeszkadzało, bo nie znali wartości szacunkowej;-) Na pocieszenie, nie znalazłam w tabeli z korektami finansowymi zagadnienia związanego z wadium;-) więc może tylko pouczenie będzie ale i tak spać po nocach nie mogę, głupi czeski błąd;-) Hubal, dzięki za słowa otuchy;-))))
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → ustalanie kwoty wadium
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc