Temat: Nie stawienie się na podpisanie umowy jakie rodzi konsekwencje.
Co grozi Wykonawcy w przypadku Nie podpisania umowy w postepowaniu, które wygrał.
W postępowaniu gdzie Nie było wadium.
Proszę o przedstawieNie opcji rówNież spoza PZP.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Umowy w zamówieniach publicznych → Nie stawienie się na podpisanie umowy jakie rodzi konsekwencje.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Co grozi Wykonawcy w przypadku Nie podpisania umowy w postepowaniu, które wygrał.
W postępowaniu gdzie Nie było wadium.
Proszę o przedstawieNie opcji rówNież spoza PZP.
moim zdaniem takiemu wykonawcy nic nie grozi jeżeli chodzi o skutki prawne
Proszę o pomoc!
Wykonawca uchyla się od popisania umowy. Chcemy wybrać kolejną najkorzystniejszą ofertę ale czy mam wnioskować o ponowne wniesienie wadium drugiego wykonawcy? Jaka podstawa prawna nie znajduję jej. Oddałam mu przecież po wyborze najkorzystniejszej oferty. Termin związania ofertą mam jeszcze długi.
Poza tym czy po drugim wyborze najkorzyst. oferty muszę czekać jeszcze 10 dni na ewentualne protesty ( postęp. prowadzone jest jeszcze na małej nowelizacji z 5 listopada)?
i czy mam informować pozostałych 9. wykonawców o dokonaniu ponownego wyboru ? - chyba tak.
Jeszcze jedno: jeżeli nawet mam wezwać do ponownego wniesienia wadium drugiego wykonawcy (choć nie wiem na jakiej podst. prawnej) to po wyborze jego jako najkorzystniejszej oferty czy wraz z jego wyborem wzywam go do zabezpieczenia jego oferty wadium do końca pozostałego czasu związania ofertą.
pozdrawiam
Marzena
Moi drodzy!
Jeszcze raz proszę może ktoś wie jak się zachować z wadium?
Kiedy zostało wszczęte postępowanie?
Postępowanie zostało wszczęte 20 stycznia 2010 r. a więc przed wejściem w życie dużej nowelizacji, która weszła w życie 29.01.2010 r.
Niniejsze postępowanie prowadzone jest na podstawie małej nowelizacji z 5 listopada 2009 r.
Czyżby ustawodawca zapomniał o opisywanej przeze mnie sytuacji czy też celowo zostawił takie uregulowanie? Trudno mi to stwierdzić. Tak samo trudno jest mi zrozumieć, że może być taka sytuacja, że oferta wykonawcy, z którym chce podpisać umowę nie ma zabezpieczonej oferty wadium.
1. Jaka podstawa prawna nie znajduję jej.
2. Poza tym czy po drugim wyborze najkorzyst. oferty muszę czekać jeszcze 10 dni na ewentualne protesty ( postęp. prowadzone jest jeszcze na małej nowelizacji z 5 listopada)?
3. i czy mam informować pozostałych 9. wykonawców o dokonaniu ponownego wyboru ? - chyba tak
1. Nie ma takiej podstawy prawnej.
2. Moim zdaniem tak. W obecnym stanie prawnym mam bardziej liberalne podejście do tego tematu.
3. Moim zdaniem tak. W obecnym stanie prawnym mam bardziej liberalne podejście do tego tematu.
Co grozi Wykonawcy w przypadku nie podpisania umowy w postepowaniu, które wygrał.
W postępowaniu gdzie nie było wadium.Proszę o przedstawienie opcji również spoza PZP.
Mozesz z tym isc do sadu z roszczeniem o zawarcie umowy. Orzeczenie sądu może zastąpić umowę między stronami.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Umowy w zamówieniach publicznych → Nie stawienie się na podpisanie umowy jakie rodzi konsekwencje.
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc