1

Temat: "o pomste do nieba"

Witam, jeszcze w żadnym roku jak prowadzę postępowania nie było aż tylu niekompetentnych wykonawców.
Wezwałem do uzupełnienia o wkyaz prac ( wymagane były cztery różne prace, na dwie załączył tylko referencje)  i polisę na kwotę 550 tyś. 
Doniósł tylko referencje na dwie kolejne prace (wykaz to zbyt wiele), oraz dwie polisy z różnych firm jedna na 300 tyś. druga na 400 tyś.
Według mnie do odrzucenia za brak wykazu i polisy ( czy polisę uznać po zsumowaniu)

A i jeszcze jedno pytanie z innego postępowania które już jest zakończone  wykonawca wybrany. No i tu dziwna rzecz, o udostępnienie protokołu wystąpiła firma która nie brała udziału w postępowaniu.
Wniosek firma przesłała faksem " prosimy o udostępnienie protokołu wraz z załącznikami z powyższego postępowania" nie określiła natomiast formy jak przesłać zastanawiam się czy dzwonić i pytać, czy prosto z marszu  napisać że zamawiający udostępni dokumenty w siedzibie  w terminie np. 26-03-2010 ( pismo przyszło dziś)

Podrawiam i prosze o podpowiedź.

2

Odp: "o pomste do nieba"

mostek111 napisał/a:

1. Wezwałem do uzupełnienia o wkyaz prac ( wymagane były cztery różne prace, na dwie załączył tylko referencje)  i polisę na kwotę 550 tyś. 
Doniósł tylko referencje na dwie kolejne prace (wykaz to zbyt wiele), oraz dwie polisy z różnych firm jedna na 300 tyś. druga na 400 tyś.
Według mnie do odrzucenia za brak wykazu i polisy ( czy polisę uznać po zsumowaniu)

2. A i jeszcze jedno pytanie z innego postępowania które już jest zakończone  wykonawca wybrany. No i tu dziwna rzecz, o udostępnienie protokołu wystąpiła firma która nie brała udziału w postępowaniu.

3. Wniosek firma przesłała faksem " prosimy o udostępnienie protokołu wraz z załącznikami z powyższego postępowania" nie określiła natomiast formy jak przesłać zastanawiam się czy dzwonić i pytać, czy prosto z marszu  napisać że zamawiający udostępni dokumenty w siedzibie  w terminie np. 26-03-2010 ( pismo przyszło dziś)

Podrawiam i prosze o podpowiedź.

1. Wszystko zależy od treści referencji - jesli na ich podstawie jestes w stanie swierdzic ze wykonawca spelnia postawiony przez Ciebie warunek to - ok. Co do polisy zdania moga byc podzielone, ja  z reguły uznaje - wszystko zalezy od warunku jaki postawiles.
2. Nic w tym dziwnego, celowo w rozporzadzeniu jest mowa o WNIOSKODAWCY, a nie WYKONAWCY wink
3. Skoro przyłał wniosek faksem, to udostepnij mu rowniez protokół faksem, chyba że jest to znacznie utrudnione etc.

3

referencje nie mają zawierać szczegółowego opisu przedmiotu umowy, celem ich jest jedynie potwierdzenie należytego wykonania zamówienia , a obecnie inne sformułowanie ....................... nie ważne zresztą jakie.
informacje na temat poszczególnych robót budowlanych winny być zawarte w wykazie i to one winny być podstawą do oceny spełnienia wymogu w zakresie doświadczenia zawodowego.

4

Moim zdaniem również wykaz powinien zawierać wymagane informacje, na podstawie których zamawiający stwierdzi czy spełniony jest warunek dotyczący posiadania wiedzy i doświadczenia. Ja stosuję w SIWZ zapis, że wykonawca musi podać w wykazie np. 3 roboty ale poniżej w dokumentach piszę, że ma dołączyć dokument potwierdzający, że przynajmniej 1 robota wymieniona w wykazie została wykonana zgodnie z zasadami sztuki budowlanej i prawidłowo ukończona. Wtedy sprawa dość prosta. Mostek111, w Twoim przypadku, mogłeś wezwać moim zdaniem tylko do uzupełnienia referencji, bo rozumiem, że skoro w wykazie wykonawca ujął 4 roboty to chcesz mieć potwierdzenie wykonania dla całej 4.  Co do polisy, to jeśli ta uzupełniona na 400 tys zł była zawarta przed terminem składnia i otwarcia ofert, to ja uznałbym spełnianie warunku.
Co do protokołu z otwarcia  uważam też tak jak MIRAS.