1

Temat: Koncepcja architektoniczna

Szykuję się do przeprowadzenia postępowania na wykonanie koncepcji architektonicznej. Czy wiecie gdzie mogę odnaleźć informacje, m. in. na temat co powinna zwierać taka Koncepcja, jakie informacje, dokumenty potrzebne są do jej opracowania? Najlepszym trybem będzie zapewnę konkurs? a może inny w sytuacji gdzie cena będzie podstawą? Proszę o pomoc:) Pozdrawiam.

2 (edytowany przez hubal 2010-03-30 10:13:17)

Odp: Koncepcja architektoniczna

Zakresu koncepcji nie określa chyba żaden przepis prawa, jednak każdy architekt zna go dostatecznie. Może właśnie porozmawiać z jakimś architektem, najlepiej z doświadczonym, albo może spróbować np. przez izbę architektów.

PS
Jeśli koncepcja ma stać się w przyszłości opisem zamówienia kolejnego opracowania, to proponuję domagać się odpowiedniego przygotowania jej przez podanie odpowiednich zastrzeżeń już teraz.

3

Witam
Organizujemy konkurs na koncepcję architektoniczną nowego biurowca. Mam pytanie. Czy kierownik zamawiającego może być w składzie Sądu Konkursowego? Prezes jak i w-ce Prezes Zarządu chcą być.Prezes chce być przewodniczącym. Wszędzie jest napisane, że kierownik powołuje Sąd Konkursowy, ale nigdzie nie znalazłam informacji, czy może być w jego składzie. Powoływanie Sądu i potem w nim obecność w/g mnie nie gwarantuje bezstronności. Czy członkowie Sądu podpisują druki ZP-1? Pozdrawiam.

4

Przewodniczącym sądu konkursowego musi być architekt z uprawnieniami jak i większość członków nie architekt może być sekretarzem
a Prezes zatwierdza wybór sądu!!
Podpisują

5

Ili napisał/a:

Szykuję się do przeprowadzenia postępowania na wykonanie koncepcji architektonicznej. Czy wiecie gdzie mogę odnaleźć informacje, m. in. na temat co powinna zwierać taka koncepcja, jakie informacje, dokumenty potrzebne są do jej opracowania? Najlepszym trybem będzie zapewnę konkurs? a może inny w sytuacji gdzie cena będzie podstawą? Proszę o pomoc:) Pozdrawiam.

Jeżeli konkurs:
Spis treści
ROZDZIAŁ  I.
    POSTANOWIENIA OGÓLNE
1.    Organizator konkursu
2.    Ogłoszenie o konkursie
3.    Forma i podstawy prawne konkursu
4.    Przedmiot, cel i zadanie konkursu
5.    Uczestnicy konkursu
ROZDZIAŁ II.
    TRYB PRZEPROWADZENIA KONKURSU
1.    Terminy
2.    Sposób udzielania wyjaśnień
3.    Warunki uzyskania dokumentacji
4.    Sposób składania wniosków
5.    Otwarcie wniosków
6.    Miejsce, termin i sposób składania prac konkursowych
7.    Sposób zachowania anonimowości prac konkursowych
8.    Rozstrzygnięcie konkursu
ROZDZIAŁ III.
    SĄD KONKURSOWY
1.    Skład Sądu konkursowego
2.    Zadania sądu konkursowego
ROZDZIAŁ IV.
    MERYTORYCZNY ZAKRES OPRACOWANIA PRAC KONKURSOWYCH
1.    Obszar objęty konkursem
2.    Wytyczne programowo-przestrzenne
ROZDZIAŁ V.
    FORMALNY ZAKRES OPRACOWANIA PRAC KONKURSOWYCH
1.    Zakres i sposób opracowania prac konkursowych
ROZDZIAŁ VI.
    KRYRERIA OCENY PRAC KONKURSOWYCH
ROZDZIAŁ VII.
    NAGRODY
1.    Nagrody
2.    Zobowiązania autorów prac nagrodzonych i w tym pola eksploatacji prac konkursowych
3.    Pouczenie o środkach ochrony prawnej przysługujących uczestnikom konkursu
ROZDZIAŁ VIII.
    USTALENIA DODATKOWE
Załączniki: 
nr 1 Zestaw dokumentów wymaganych od uczestników konkursu     
nr 2 Formularz wniosku wraz z drukami :
                       Wzorem nr 1 ? Wykaz osób biorących w pracach zespołu autorskiego                       
                       Wzorem nr 2 -  Karta Identyfikacyjna
                       Wzorem nr 3 -  Wykaz zrealizowanych dokumentacji
                       Wzorem nr 4 -  Dokumenty potwierdzające należyte wykonanie
nr 3 Istotne postanowienia umowy o prace projektowe i pełnienie nadzoru autorskiego
nr 4 Mapa zasadnicza do celów opiniodawczych
nr 5 Pokwitowanie złożenia pracy konkursowej