1

Temat: Rozpoczęcie procedury

Witam,
mam może dość banalne pytanie, ale kilkukrotnie spotkałem się z różną interpretacją.

Od którego momentu mówi się o rozpoczęciu procedury przetargowej:

1) od dnia wysłania ogłoszenia do BZP/ UE
2) od dnia ukazania się ogłoszenia w BZP / Dz. U. UE

Dla mnie ma to znaczenie jeśli chodzi o liczenie terminu na zadawanie pytań ("połowa wyznaczonego terminu składania ofert"). Te terminy powinienem liczyć od możliwośći nr 1 czy jednak od nr 2

2

Odp: Rozpoczęcie procedury

1.od dnia zamieszczenia ogłoszenia w BZP
2. od dnia przekazania ogłoszenia o zamówieniu Urzędowi Oficjalnych Publikacji Wspólnot Europejskich.
Pozdrawiam.

3

zgadzam się z AnnaMaria

4

dziękuje za odpowiedź,
podsumowując mamy dwa terminy rozpoczęcia procedury uzależnione od tego czy postępowania jest powyżej czy poniżej progow unijnych.

5

ale np: w wolnej ręce momentem wszczęcia procedury jest wysłanie zaproszenia do negocjacji.

6

super, dzięki za informacje !!

7

AnnaMaria napisał/a:

2. od dnia przekazania ogłoszenia o zamówieniu Urzędowi Oficjalnych Publikacji Wspólnot Europejskich

Nie koniecznie - może to być termin późniejszy :)

8

Cześć MIRAS, rozwiń się trochę smile, nie bądź taki tajemniczy, chętnie posłucham.

9

AnnaMaria napisał/a:

rozwiń się trochę smile

Cześć, postaram sie rozwinąć:

Pytanie brzmiało: "Od którego momentu mówi się o rozpoczęciu procedury przetargowej?"

Odpowiedź jest następująca:

Zgodnie a 40.1 zamawiający wszczyna postepowanie w trybie PN zmieszczając OoZ w miejscu publicznie dostepnym  w swojej siedzibie oraz na stronie internetowej - nie jest zatem wszczecie postepowania nie nastepuje z chwila zamieszczenia OoZ w BZP ani z chwilą przekazanie do UOPWE. Przepis 40.6.1 mówi o tym kiedy zamawiajacy moze zamiescic ogłoszenie w miejscu publicznie dostepnym  w swojej siedzibie oraz na stronie internetowej.

I tak uwazam, że:
- w postepowaniu pon. progów Z powinien  zamiescic OoZ w miejscu publicznie dostepnym  w swojej siedzibie oraz na stronie internetowej w dniu zamieszczenia ogłoszenia BZP (data wszczecia postepowania),
- w postepowaniach pow. progów  Z powinien  zamiescic OoZ w miejscu publicznie dostepnym  w swojej siedzibie oraz na stronie internetowej w dniu opublikowania ogłoszenia w DUUE (data wszczecia postepowania).

Jezeli w postepowaniach pow. progów  Z zamiesci OoZ w miejscu publicznie dostepnym  w swojej siedzibie oraz na stronie internetowej w dniu przekazania ogłoszenia  do UOPWE, nie bedzie zle - aczkolwiek bardziej ryzykownie.

Podumowując:

Rozpoczecie procedury przetragowej pow. progów nastepuje:

1. od dnia przekazania ogłoszenia o zamówieniu Urzędowi Oficjalnych Publikacji Wspólnot Europejskich - nie polecam
2. od dnia publikacji ogłoszenia o zamówieniu w DUUE - polecam.

10

dziękuję za wyjaśnienie, ale:
druga część pytania lenny'ego dotyczyła terminu na zadawanie pytań i teraz czytając dalej ustawę i art. 43.2. Pzp jest taki zwrot "...od przekazania ogłoszenia o zamówieniu..." itd. Czytając literalnie wg mnie wszczęcie = przekazanie (ale oczywiście mogę się mylić smile )
Pozdrawiam

11

AnnaMaria napisał/a:

Czytając literalnie wg mnie wszczęcie = przekazanie

... i większość  uwaza tak jak Ty. Problem pojawia się w momencie kiedy przekażesz OoZ do UOPWE, zamiescisz OoZ w miejscu publicznie dostepnym w swojej siedzibie oraz na stronie internetowej (formalnie postępowanie wsczęte), a OoZ nie zostanie opublikowane w DUUE (z doświadczenia wiem że takie przypadki sie zdarzają)  i co wtedy?!, np. z 42.1 (in fine)?  wink

12

Masz rację smile
Dzięki, i pozdrawiam.

13

prawo swoje a życie swoje ....

ekstremalny przykład:
Zamawiający wysyła ogłoszenie np. 3 maraca, natomiast 4 marca umieszcza wysłany formularz na swojej stronie internetowej (widziałem takie przypadki), 6 marca pojawia się ogłoszenie w Dz. U. UE. i na tablicy ogłoszen 
Wykonawca dowiaduje się o przetargu 10 marca i zachodzi w głowie, kiedy rozpoczęto postępowanie?? jak to ogarnać ?

Moim zdaniem dla bezpieczenstwa najlepiej 3 marca, ale jest to rozwiązanie asekuracyjne i chyba najlepsze.

14 (edytowany przez AnnaMaria 2010-03-30 11:22:19)

czas na składanie ofert, pytań itp liczysz (asekuracyjnie ) od 6.03 (tak zrozumiałam MIRASA), dla własnej dokumentacji możesz przyjąć 3.03 (jako Zamawiający) ale Wykonawca faktycznie dowiaduje się o nim 4.03 lub dopiero 6.03.
Bo to, że Wykonawca "zauważył" ogłoszenie 10.03 to nie jest problem Zamawiającego.

15

lenny napisał/a:

Zamawiający wysyła ogłoszenie np. 3 maraca, natomiast 4 marca umieszcza wysłany formularz na swojej stronie internetowej (widziałem takie przypadki), 6 marca pojawia się ogłoszenie w Dz. U. UE. i na tablicy ogłoszen 
Wykonawca dowiaduje się o przetargu 10 marca i zachodzi w głowie, kiedy rozpoczęto postępowanie??

Postepowanie rozpoczeto 6.03 - wtedy to zamawiajacy dopelnil kumulatywnie wszelkich obowiazkow informacyjnych: OoZ na necie, tablicy ogłoszen, DUUE i wreszcie wtedy tez dopiero mogł/musiał zamiescic SIWZ na necie.

16

rozumiem Was i zgadzam się, że idealną rzeczą jest jeśli dzień publikacji ogłoszenia w BZB/Dz.U.UE jest też dniem publikacji ogłoszeń wraz z SIWZ na stronie www oraz na tablicy ogłoszeń, wtedy te terminy się świetnie pokrywają, ale niestety nie każdy tak postępuje....

proszę o opinie na poniżej przedstawione sytuacje, patrząc na nie od strony Wykonawcy, które chce wiedzieć do kiedy może zadawać pytania na które otrzyma odpowiedź

I. sytuacja poniżej progów: dzień wysłanie do BZP = dzień publikacji w BZP
a co jeśli Zamawiający dopiero w następnym dniu, po publikacji w BZP umieści ogłoszenie na swojej stronie internetowej (np. bo informatyk zachorował) ? w takim przypadku termin liczymy od:
a) publikacji na stronie internetowej Zamawiającego?
b) publikacja w BZP?
sądzę, że odpowiedź (b), ponieważ art.40.1 mówi o publikacji na stronie internetowej nie precyzując czyjej, dlatego można chyba przyjąć że publikacja w BZP rozpoczyna procedurę ? (pomijam tutaj kwestie wywieszenia ogłoszenia na tablicy ponieważ tego de facto nikt (z Wykonawców nie mieszkających w pobliży Zamawiającego) nie jest w stanie zweryfikować

proszę o potwierdzenie mojego rozumowania lub korektę ?

Jeśli przyjmiemy, że (b) jest prawidłowa, co z publikacją SIWZ, nie będzie ona udostępniona od dnia ogłoszenia Zamówienia ? czy jest to jakiś poważny błąd skutkujący unieważnieniem postępowania ?

II. powyżej progów:

nurtuje mnie przypadek kiedy Zamawiający publikuje na swojej www (3 marca) formularz wysłany do UOPWE (należy to już chyba traktować jako ogłoszenie - art. 40.6.1) i chyba ten moment w świetle przepisu art. 40.1 należy przyjąć za rozpoczęcie procedury? ponieważ Wykonawca, który jest oddalony o 400 km od Zamawiającego nie jest w stanie zweryfikować czy też w tym samym dniu Zamawiający dopełnił (kumulatywnego) obowiązku zawieszenia informacji na tablicy ogłoszeń.
W takim też przypadku jeśli W. dowiaduje się (10 marca) o zamówieniu, które zostało ogłoszone w Dz. U.UE. (6 marca) nie jest w stanie zweryfikować kiedy Z. opublikował na swojej stronie ogłoszenie (formularz wysyłany do UOPWE):
a) czy w dniu przekazania do UOPWE (3 marca),
b) czy w którymś dniu pomiędzy wysłaniem a ogłoszenie w Dz. UE. (4, 5 marca)
c) czy w dniu ogłoszenia w Dz. U. UE. (6 marca)
dlatego wydaje mi się, że bezpiecznie dla W. który jest w takiej sytuacji i nie jest pewny dnia zamieszczenia ogłoszenia na stronie www, jest liczenie terminu na zadawanie pytań od dnia przekazania formularza do UOPWE.

proszę o Waszą opinię?

17

Witam,
W przypadku ogłoszenia o zamówieniu w BZP sprawa jest prosta: od tego dnia Wykonawca liczy sobie termin na ewentualne pytania. Ściślej mówiąc pierwszym dniem powinien być dzień następny po zamieszczeniu ogłoszenia (ale słyszałam o przypadkach, że Z. liczą nawet godziny). W przypadku BZP nie ma znaczenia kiedy W powziął tą informację o zamówieniu. W tym samym dniu co w BZP Zamawiający powinien zamieścić ogłoszenie na swojej stronie i tak liczy się termin.
W przypadku ogłoszeń powyżej progów unijnych wiedzę swoją opieram na podstawie szkoleń i wiedzy MIRASA, gdyż nie ogłaszałam jeszcze takiego postępowania.
Przekazujesz ogłoszenie UOPWE. Ukazuje się ono w przeciągu (chyba trzech dni, o ile się nie mylę) w Dzienniku. I teraz na szkoleniach mówiono, że przekazanie ogłoszenia UOPWE jest dniem wszczęcia postępowania, ale MIRAS zwrócił uwagę, że Wykonawca dowiaduje się o ogłoszeniu w momencie publikacji ogłoszenia w "Dzienniku" lub zamieszczenia na stronie Zamawiającego. Art.42 mówi, że SIWZ udostępnia się na stronie internetowej od dnia zamiesczenia ogłoszenia w BZP lub od dnia publikacji w "Dzienniku". I od tych dni Wykonawcy powinni liczyć termin na zadawanie pytań do SIWZ (a ściślej, od dnia następnego po publikacji tych ogłoszeń, bo tak też Zamawiający powinien liczyć terminy na składanie ofert). Pozdrawiam.

18 (edytowany przez jazz 2010-05-19 17:18:45)

Witam, czy ktoś z bardziej doświadczonych ode mnie  forumowiczów mógłby napisać po kolei kiedy ogłoszenie w intern., siedzibie, kiedy siwz dla zamówień powyżej progów? Robię konkurs na koncepcję architektoniczną i szczerze mówiąc jeszcze tego nie ogarniam. A przy okazji czy ten program Oaza na stronie UZP jest rzeczywiście przydatny i do opanowania? Jeszcze  go nie rozgryzłam, to będzie moje pierwsze ogłoszenie w dzienniku europejskim. Dzięki za wszelką pomoc.
P.S. Jesteśmy zamawiającym z art, 3 ust.1 PKT. 3 ,czyli tą inną osobą prawną utworzoną w szczególnym celu. Chyba mogę korzystać z Oazy?

19

Naprawdę nikt nie ma nic do powiedzenia w tym temacie?