1 (edytowany przez daga 2010-03-30 12:34:04)

Temat: Spółka cywilna

Złożyła mi ofertę Spółka cywilna składająca się z dwóch wspólników.Jeden z nich, zgodnie z umową spółki, ma upoważnienie do reprezentowania spółki.

W SIWZ żądałam aby złożone zostały wypisy z ZUS i US oraz oczywiście oświadczenie z art. 22 i 24.

Czy powyższe dokumenty każdy ze wspólników powinien mi złożyć osobno czy jako Spółka?

Mam dziwną sytuację w ofercie ponieważ oświadczenia są złożone jako Spółka cywilna, ZUS jako Spółka oraz każdego wspólnika z osobna, a US na spółkę ale z wymienionymi w nazwie wspólnikami (np. przedsiębiorstwo ADA sc Anna Góra, Mateusz Fala).

Nie wiem czy mam prosić o uzupełnienie dokumentów dla każdego wspólnika z osobna czy nie.

Wszystkie dokumenty podpisał tylko jeden wspólnik (ten co ma upoważnienie).
Dzięki

2

Odp: Spółka cywilna

Wg mnie ZUS i US na spółkę a oświadczenia każdy ze wspólników oddzielnie.

3

Orzeczenie
Zaświadczenia z ZUS i US zobowiązani są złożyć poszczególni wspólnicy spółki cywilnej, a także spółka, jako podmiot gospodarczy nieposiadający osobowości prawnej. A zatem zamawiający ma prawo wymagać zaświadczenia od poszczególnych członków spółki cywilnej (wyrok ZA z 28 lipca 2005 r., sygn. akt.  UZP/ZO/0-1885/05).
Spółki cywilne traktuje się w ustawie Pzp analogicznie jak konsorcjum, więc tylko od jej wspólników jako odrębnych wykonawców wspólnie składających ofertę należy żądać stosownych zaświadczeń (wyrok KIO z 1 sierpnia 2008 r.; sygn. akt  KIO/UZP 737/08).

4

Wyrok KIO z dnia 29 stycznia 2010 r. sygn. akt KIO/UZP 1789/09
Izba uznała, iż zaświadczenie Naczelnika US z dnia 08.09.2009r. załączone do oferty dotyczy spółki cywilnej, jako samodzielnego na gruncie przepisów podatkowych podmiotu, odrębnego od wspólników. Podmiotowość podatkowa spółki cywilnej została potwierdzona wyrokiem WSA w Poznaniu z 24.06.2009r. (I SA/Po 494/09, opubl.: Legalis), w którym Sąd stwierdził, że: ?w świetle przepisów Ordynacji podatkowej, w przypadkach w których ustawa podatkowa przyznaje spółce cywilnej podmiotowość podatkową poprzez ustanowienie jej na gruncie tej ustawy podatnikiem, płatnikiem lub inkasentem, stroną postępowania podatkowego w zakresie praw i obowiązków wynikających z tejże podmiotowości jest spółka cywilna. W tych też przypadkach spółka powinna być adresatem decyzji podatkowej, jako podmiot samodzielny, odrębny od wspólników?. Oferty w postępowaniu nie złożyli wspólnicy, jako osoby fizyczne, ale jako przedsiębiorcy prowadzący wspólnie działalność gospodarczą. Brak konsekwencji ustawodawcy w stosunku do określenia bytu prawnego spółki cywilnej nie może rodzić negatywnych skutków prawnych dla przedsiębiorców ubiegających się o udzielenie zamówienia publicznego. Na tej podstawie, Izba uznała, iż wystarczającym dla potwierdzenia nie zalegania z podatkami wykonawcy, było zaświadczenie załączone do oferty.

5

Jak wynika z sentencji uzasadnienia wyroków ZA i KIO brak konsekwencji ustawodawcy w stosunku do określenia bytu prawnego spółki cywilnej nie może rodzić negatywnych skutktów prawnych dla przedsiębiorców ubiegających się o udzielenie zamówienia publicznego.
Co to oznacza ? Moim zdaniem dopuszczalna jest sytuacja, w której Spółka Cywilna składa zaświadczenie z US oddzielnie przez każdego z jej wspólników, jak również zamawiający winien uznać spełnienie warunku, jeżeli zaświadczenie z US złożyła Spólka Cywilna jako przedsiębiorca.

6

Dzięki wielkie