1

Temat: okres gwarancji

Czy dobrze rozumiem, że gwarancja którą udziela wykonawca jest gwarancją na wykonanie roboty, a nie zainstalowane urządzenia (ja rozumiem, ze urządzenia posiadają swoją gwarancje producenta)? czy mam rację?

2

Odp: okres gwarancji

Wykonawca udziela gwarancji kompleksowo na całość.

3

zastanawai mnie więc sytuacja skoro wykonawcy czasem udzielają gwarancji na 8 lat, który producent urządzeń jest w stanie zagwarantować im taką gwarancję

4

mania napisał/a:

Czy dobrze rozumiem, że gwarancja którą udziela wykonawca jest gwarancją na wykonanie roboty, a nie zainstalowane urządzenia (ja rozumiem, ze urządzenia posiadają swoją gwarancje producenta)?

Też tak rozumiem.

5

Marcel napisał/a:

Wykonawca udziela gwarancji kompleksowo na całość.

Ten czy każdy? Trzeba zajrzeć do karty gwarancyjnej  smile  i zobaczyć, co naprawdę gwarantuje ten wykonawca, na jakich warunkach, czy te warunki są korzystniejsze od rękojmi itd. oraz zastanowić się,  czy inwestor uzyska on cokolwiek więcej na jej podstawie niż z ustawowej rękojmi.
Chętnie poznam inne opinie na ten temat.

6

Jeżeli Wykonawca wykonuje daną robotę np. budowlaną i zakłada tam jakieś urządzenia to nie interesuje mnie że zepsuje się np. bateria w łazience, Wykonawca załatwia wszystko kompleksowo udziela nam gwarancji np. na 36 miesięcy i tyle, reszta nas nie interesuje.

7

Baterię za te 60 czy 100zł to może da się załatwić.
Lecz nie wyobrażam sobie załatwiania w taki sposób urządzenia o cenie rzędu miliona i wykonywanego przez poważną wytwórnię w niewielu egzemplarzach. Taka wytwórnia, często zagraniczna, ma swoje zasady gwarancji i naszych wydumanych warunków może nie zechcieć honorować.