1

Temat: otwarcie ofert

czy przy otwieraniu ofert należy również podać wartość zamówienia która wynikła z kosztorysu, bo kwotę jaką zamawiający zamierza przeznaczyć to inna kwota, czy trzeba podać obie kwoty?

2

Odp: otwarcie ofert

moje zdanie to takie że nie powinna to być inna kwota - k.inwest. nalezy spożądzać realnie z należyta starannością i to po to aby Z. wiedział ile ma przeznaczyć na to zadanie- bo jeżeli nie to po co "obowiązek" wyk. k. inwest.

3

danaug napisał/a:

1) moje zdanie to takie że nie powinna to być inna kwota  2) k.inwest. nalezy spożądzać realnie z należyta starannością   3) po to aby Z. wiedział ile ma przeznaczyć na to zadanie

Nie zgadzam się z takim poglądem.
Na otwarciu podaje się kwotę jaką zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie przedmiotu zamówienia (art.86 ust.3) Wystarczy.
1) Kwoty, o których mówimy są, a raczej powinny być zdecydowanie różne, przede wszystkim warto zauważyć, że z ZP-2 są na nie 2 odrębne miejsca, a oprócz tego należy uwzględnić podatek.
2) Należyta staranność to temat na odrębną wypowiedź
3) Przewidujący Zamawiający uwzględnia w budżecie rezerwy np.  na roboty dodatkowe, na podatki, itd. Kosztorys inwestorski sporządza się bez podatku.
Zgadzamy się?

4

danaug napisał/a:

moje zdanie to takie że nie powinna to być inna kwota - k.inwest. nalezy spożądzać realnie z należyta starannością i to po to aby Z. wiedział ile ma przeznaczyć na to zadanie- bo jeżeli nie to po co "obowiązek" wyk. k. inwest.

wink

5

.... http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=4248&p=1