Temat: Podstawa do dysponowania osobami
w załączniku "wykaz osób" jest rubryka "informacja o podstawie do dysponowania tymi osobami", czyli co powinnam wpisać? Konkretnie chodzi o kierownika robót drogowych.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Oferty, badanie i ocena ofert → Podstawa do dysponowania osobami
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
w załączniku "wykaz osób" jest rubryka "informacja o podstawie do dysponowania tymi osobami", czyli co powinnam wpisać? Konkretnie chodzi o kierownika robót drogowych.
np możesz podać umowa o pracę, zlecenie itp. Czasem się również zdarza że firma składając ofertę dysponuje kierownikiem robót (posiadającym odpowiednie uprawnienia) w postaci takiej, że posiada pisemne zobowiązanie danego kierownika że jest on w dyspozycji składającego ofertę na potrzeby wykonania tego i tego (wymienione z nazwy) zamówienia.
czyli mi by pasowało podać pisemne zobowiązanie, czy muszę taki zobowiązanie dołączyc do oferty?
To zależy czy Zamawiający napisał że chce mieć taki dokument czy nie. Nie wiem co jest w SIWZ zapisane. Wydaje mi się że Zamawiający nie ma narzędzi do weryfikacji umów zawieranych przez Wykonawców i organizacji ich firm, więc chyba powinno wystarczyć samo oświadczenie.
Jeszcze jedna opcja - jeśli ten kierownik robót jest pracownikiem innej firmy, lub sam prowadzi działalność w tym zakresie (kierownika robót...), to chyba wchodzi konieczność powołania się na art 26 ust 2b PZP. Czyli powinnaś traktować tego kierownika jako tzw podmiot trzeci, który udostępnia Ci potencjał osobowy (ew. doświadczenie). Wtedy należałoby również załączyć do oferty oświadczenie o niepodleganiu wykluczeniu na podst art 24 ust .1 PZP dot. tego podmiotu.
Ale to wszystko powinnaś w SIWZ wyczytać. Zresztą zobaczymy co napiszą inni....
zamawiający nic nie wspomniał czy chce mieć taki dokument, więc napisze że podstawą do dysponowania osobą jest oświadczenie e o podjęciu funkcji kierownika budowy, ewentualnie mnie wezwą do uzupełnienia tego oświadczenia.
Bezpieczniej może będzie wpisać coś takiego " umowa o współpracy" - oświadczenie jest dokumentem jednostronnym i na pewno mniej pewnym niż umowa. Więc żeby sobie nie komplikować życia i nie czekać aż Zamawiający wezwie Cie do uzupełnienia to napisz coś takiego właśnie.
Nie piszcie umowy o współpracy. To bez sensu.
Krótkie oświadczenie (deklaracja, zobowiązanie, oferta...) kandydata na kierownika powinno w zupełności wystarczyć. Przy obecnej ofercie nie są istotne przyszłe rozliczenia z kierownikiem ani szczegóły, ważne by w ogóle realnie był.
może coś takiego
Z O B O W I Ą Z A N I E I N N Y C H P O D M I O T Ó W
dotyczy ?przetargu nieograniczonego? na :
__________________________________________________________________________________________
o ś w i a d c z a m , że:
zobowiązuję się do oddania wykonawcy do dyspozycji:
1)
2)
3)
jako niezbędnych zasobów na okres korzystania z nich przy wykonywaniu zamówienia.
dnia
Podpis i pieczęć Podmiotu udostępniającego/osoby upoważnionej do występowania w imieniu Podmiotu
To Zamawiający powienien przewidzieć i podać wzór takiego oświadczenia. Jeśli tego nie zrobił czyli nie przewidział możliwości korzystania z potencjału podmiotów trzecich na podstawie 26.2b, to przychylam się do zdania hubala - powinno wystarczyć oświadczenie tego kierownika robót.
cześć,
mam podobny problem, gdyż do oferty w wykazie osób Wykonawca zaznaczył, że będzie dysponował kierownikiem robót, dodatkowo załaczył do oferty zobowąizanie innego podmiotu do udostępniennia tej osoby, ale nie wiem czy musi jeszcze zalączyć oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia w stosunku do osoby tego kierownika robót?
jest rubryka "informacja o podstawie do dysponowania tymi osobami", czyli co powinnam wpisać?
Nie zapomnijmy o ważnej (może najważniejszej) podstawie jaką jest udostępnienie przez ?inny podmiot?.
ale nie wiem czy musi jeszcze zalączyć oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia w stosunku do osoby tego kierownika robót?
Nie!
Analogicznym elementem zasobu może być np. wiertarka. Czyż w takim przypadku żądamy takiego oświadczenia?
mika 8 napisał/a:ale nie wiem czy musi jeszcze zalączyć oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia w stosunku do osoby tego kierownika robót?
Nie!
Analogicznym elementem zasobu może być np. wiertarka. Czyż w takim przypadku żądamy takiego oświadczenia?
Jak się ma do tego rozporządzenie w sprawie rodzajów dokumentów?
2. Jeżeli wykonawca wykazując spełnianie warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy, polega na zasobach innych podmiotów na zasadach określonych w art. 26 ust. 2b ustawy, a podmioty te będą brały udział w realizacji części zamówienia, zamawiający może Żądać od wykonawcy przedstawienia w odniesieniu do tych podmiotów dokumentów wymienionych w § 2.
-> § 2 ust 1 pkt -1 zamawiający może Żądać, następujących dokumentów:
1) oświadczenia o braku podstaw do wykluczenia;
Jak należy rozumieć treść z ogłoszenia o zamówieniu:
"Wykonawca powołując się przy wykazywaniu spełniania warunków udziału w postępowaniu na potencjał innych podmiotów, które będą brały udział w realizacji części zamówienia, przedkłada także dokumenty dotyczące tego podmiotu w zakresie wymaganym dla wykonawcy, określonym w pkt III.4.2) - punkt ten mówi o m.in. o oświadczeniu o braku podstaw do wykluczenia - tylko takie było u mnie wymagane w przetargu.
Moim zdaniem ani wiertarka ani osoba (tu: kierownika) konieczne do spełnienia minimalnych wymagań stawianych wykonawcy nie są podmiotami uczestniczącymi w wykonywaniu zamówienia (podwykonawcami) zatem cytowane zapisy ich nie dotyczą.
stanowisko Prezesa UZP
gdy wykonawca wykazując spełnianie warunków udziału w postępowaniu odwołuje się do potencjału podmiotów trzecich zobowiązany jest wykazać, iż będzie dysponował zasobami tego podmiotu niezbędnymi do realizacji zamówienia. Obowiązek ten wynika bezpośrednio z ustawy i nie jest wymagane w tym zakresie wyrażenie woli zamawiającego w ogłoszeniu o zamówieniu lub siwz. Odwoływanie się do potencjału podmiotów trzecich jest uprawnieniem wykonawcy przy czym skorzystanie z tego uprawnienia łączy się z obowiązkiem udowodnienia, iż takim potencjałem będzie on dysponował. Warte jednak podkreślenia jest, iż ustawowy obowiązek wykazania dysponowania odpowiednim potencjałem podmiotów trzecich dotyczy tylko tych warunków, których wykazanie spełnienia jest wymagane od wykonawców, a więc co do zasady warunków, które są opisane przez zamawiającego i dla których żąda on złożenia stosownych dokumentów.
tu jest cała opinia prawna
http://www.uzp.gov.pl/zagadnienia-merytoryczne/prawo-polskie/opinie-prawne/Dotyczace-nowelizacji/warunki-udzia142u-w-postepowaniu-o-udzielenie-zamowienia-publicznego
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Oferty, badanie i ocena ofert → Podstawa do dysponowania osobami
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc