1

Temat: polica oc

Cześć!
Ogłosiłam przetarg na projekt kanalizacji i w SIWZ zażądałam Polisy OC lub inny dokument potwierdzający, że wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej w zakresie prowadzonej działalności związanej z przedmiotem zamówienia. Niektórzy z wykonawców zamiast polisy na firmę przedłożyli polisę ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej inżynierów budownictwa czyli obowiązkowe ubezpieczenie inż. bud.  Czy mogę uznać taką polisę?  Proszę o pomoc.

2

Odp: polica oc

Jestem przeciw, choć z przykrością.
Uzasadniać?

3

bardzo proszę o uzasadnienie smile

4

Dla zamawiającego nie jest istotny sam fakt ubezpieczenia. Wymagana polisa (fakultatywna) ma potwierdzać kondycję ekonomiczną wykonawcy na miarę oczekiwań zamawiającego. Tymczasem obowiązkowe ubezpieczenie oc osób posiadających uprawnienia budowlane jest formalnie prywatną sprawą tych osób i nie żadnego związku z kondycją przedsiębiorcy, dla którego pracują. Ponadto polisy są wystawione na osoby inne niż wykonawca i nie spełniają wymagań zamawiającego.
Fakt  dostarczenia przez niektórych wykonawców wymaganych polis potwierdza powyższe rozumowanie.