1

Temat: opis sposobu dokonywania oceny spełniania warunków

witam,

mam mały przetarg. nie żądam od wykonawców żeby się wykazali uprawnieniami, wiedzą, potencjałem, osobami i sytuacją ekonomiczną i finansową.

co w takim razie wpisać w "opis sposobu dokonywania oceny spełniania tego warunku" (III. 3.1); 3.2), 3.3), 3.4), 3,5 ) w ogłoszeniu o zamówieniu?
jak przeglądam ogłoszenia to rożne zapisy się tam pojawiają np.
- nie dotyczy
- Na potwierdzenie spełniania w/w warunku Wykonawca złoży podpisane oświadczenie zgodne z art. 22 ust 1 Pzp.
- nie określa się minimalnych standardów; spełnianie warunku zostanie ocenione na podstawie złożonego oświadczenia, na zasadzie spełnia/nie spełnia.

czy wogóle tam nic nie wpisywać?

jakie Wy praktyki stosujecie w tym temacie?

szad

2

Odp: opis sposobu dokonywania oceny spełniania warunków

Może tak: Zamawiający uzna spełnianie warunku jeśli Wykonawca dołączy wraz z ofertą wypełnione oświadczenie o spełnianiu warunków na podstawie art 22 ust 1. Na potwierdzenie spełniania warunku, Zamawiający nie będzie żądał dodatkowych dokumentów i oświadczeń.

3

A ja prponuje: Nie dotyczy ? w zakresie warunku udziału w postępowaniu, o którym mowa w pkt. III.3.1 (...) ogłoszenia w celu ubiegania się o udzielenie zamówienia nie jest wymagane spełnianie przez wykonawców żadnych szczególnych wymogów.

4

a ktoś inny ma jeszcze jakieś propozycje?

5

nie można pisać, że nie dotyczy! Art.22 dotyczy obligatoryjnie wszystkich, nawet jeżeli nie wymagamy żadnego z punktów (błąd ustawodawcy). NIC nie wpisuj.
Dlatego tak uważam, gdyż następny pkt ogłoszenia brzmi: "III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1
ustawy, oprócz oświadczenia o spełnianiu warunków udziału w postępowaniu należy przedłożyć):" Proszę zwrócić uwagę na słowo OPRÓCZ.

6

Przykład opisu:
§ 5. OPIS WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU, KTÓRE MUSZĄ SPEŁNIAĆ WYKONAWCY ORAZ OPIS SPOSOBU DOKONYWANIA OCENY SPEŁNIANIA TYCH WARUNKÓW

Zamawiający wymaga, aby wykonawca ubiegający się o udzielenie zamówienia publicznego spełniał niżej określone warunki:
1. O udzielenie zamówienia publicznego mogą ubiegać się wykonawcy, którzy spełniają następujące warunki:
1.1. Posiadają uprawnienia do wykonywania określonej  działalności lub czynności, jeżeli przepisy prawa  nakładają obowiązek ich posiadania, a mianowicie:
1.1.1. posiadają uprawnienia określone przepisami ustawy z dnia 10 kwietnia 1997 r. ? Prawo energetyczne (Dz. U. z 2006 r. Nr 89 poz. 625 z późn. zm.) na prowadzenie działalności w zakresie objętym niniejszym zamówieniem publicznym.
1.2. Posiadają  wiedzę i doświadczenie, a mianowicie:
1.2.1. wykonali w okresie ostatnich trzech lat przed dniem wszczęcia postępowania                o udzielenie zamówienia, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy ? w tym okresie, jedną dostawę w zakresie niezbędnym do wykazania spełniania warunku wiedzy i doświadczenia, z podaniem ich wartości, przedmiotu, dat wykonania i odbiorców, oraz załączeniem dokumentów potwierdzających, że  dostawa ta została wykonana należycie.
Za dostawę odpowiadającą niezbędnemu zakresowi do wykazania spełniania warunku wiedzy i doświadczenia, zamawiający uważać będzie  dostawę oleju opałowego do jednego odbiorcy w ilości co najmniej 50.000 litrów rocznie.
1.3. Dysponują odpowiednim potencjałem technicznym oraz osobami zdolnymi do
    wykonania zamówienia.
1.3.1.Zamawiający nie wyznacza szczegółowego warunku w tym zakresie.
1.4. Znajdują się w sytuacji ekonomicznej i finansowej zapewniającej wykonanie
    Zamówienia.
1.4.1.  Zamawiający nie wyznacza szczegółowego warunku w tym zakresie
2. W postępowaniu mogą wziąć udział wykonawcy, którzy spełniają warunek
    udziału w postępowaniu dotyczący braku podstaw do wykluczenia z postępowania
    o udzielenie zamówienia publicznego w okolicznościach, o których mowa w art. 24
    ust.1 ustawy.

7

AnnaMaria napisał/a:

Dlatego tak uważam, gdyż następny pkt ogłoszenia brzmi: "III.4.1) W zakresie wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1
ustawy.

No tak, zarzadzenie swoje, doktryna swoje, no i ustawa swoje - w art. 22.1 nie ma przecież zadnych warunków smile

8 (edytowany przez AnnaMaria 2010-04-16 12:38:10)

No niestety ustawodawca nie sprecyzował, co w sytuacji kiedy zamawiający nie stawia żadnych warunków.
Ale można to jeszcze zinterpretować tak:
musi posiadać uprawnienia jeżeli prawo wymaga-ok sprawa jasna
musi posiadać wiedzę żeby wykonać zamówienie - jasne (doświadczenie-niekonieczne)
musi dysponować potencjałem technicznym lub osobami- jasne (nawet jeżeli ma mieć tylko młotek)
musi posiadać odpowiednią sytuację finansową, żeby chociażby nie wołać zaliczek.
Może taka była intencja wink

9

no dobra, mam prostą robotę geodezyjną i nie chce mi się bawić w opisywanie spełnienia tych warunków. muszą posiadać wiedzę ale ja nie żądam żeby mi to udowodnili, wystarczy że złożą oświadczenie i tyle.
w ogłoszeniu o zamówieniu w sekcji III.3) jest notka że opis nie musi dotyczyć każdego warunku więc można dojść do wniosku że można nie opisywać żadnego warunku?
z tego wynika, że chyba najlepiej nic nie wpisywać co jest jednoznaczne wtedy że nie stawiamy szczegółowych warunków.
bo chyba ustawodawca nie narzucił obligatoryjnie, że musi być choć jeden warunek opisany?

pozdrawiam

szad

10

szad napisał/a:

1) można dojść do wniosku że można nie opisywać żadnego warunku?
2) chyba ustawodawca nie narzucił obligatoryjnie, że musi być choć jeden warunek opisany?

1) Można
2) Nic mi nie wiadomo, co by narzucił