1

Temat: Zabezpieczenie należytego wykonania umowy

Chcę wnieśc Zabezpieczenie w formie gwarancji bankowej na czas trwania umowy, a potem pozostałe 30 % w gotówce. Czy mogę? Czy Zamawiający może uznać że nie wniosłam zabezpieczenia jeśli załączę gwarancje bankowe do daty zakończenia prac i oświadczenie że od dnia zakończenia prac Zabezpieczenie w wysokości 30% kwoty zostanie wniesione w gotówce?

2

Odp: Zabezpieczenie należytego wykonania umowy

Zgodnie z art. 149 ustawy Pzp wykonawca ma prawo do zmiany formy zabezpieczenia na jedną lub kilka form, w dowolnym czasie, w trakcie realizacji umowy (por. wyrok Krajowej Izby Odwoławczej z 28 marca 2008 r., sygn. akt KIO/UZP-225/08)

3

Zamawiający może uznać że wykonawca nie wniósł zabezpieczenia jeśli załączy gwarancje bankowe do daty zakończenia prac i oświadczenie że od dnia zakończenia prac zabezpieczenie w wysokości 30% kwoty zostanie wniesione w gotówce.
Chodzi o to, że zamawiający potrzebuje gwarancji, a nie obietnicy, że będzie gwarancja. Sama umowa jest zobowiązaniem, które przecież nie wystarcza - nieprawda?

4

Tak właśnie myślałam... A wniesienie gwarancji na 70 % wartości oferty ważnej do końca terminu umowy  i gotówki na 30% załatwiłoby sprawę? Tak mam zamiar zaproponować.

5

Załatwiłoby