1

Temat: Brak ogłoszenia o zmianie ogłoszenia.

Witam,
mam taki problem iż w specyfikacji miałem mały błąd, tzn. w jednym miejscu zdolność kredytowa określona była jako 400.000 zł, natomiast w drugim 400.000 zł (słownie: pięćset tysięcy). W związku z zapytaniem W zmieniłem treść specyfikacji na 400.000 zł(słownie: czterysta tysięcy). Niestety przez mój błąd nie zamieściłem na UZP ogłoszenia o zmianie ogłoszenia, a tylko zamieściłem informację o zmianie treści SIWZ na stronie internetowej (nie wysyłałem tej informacji do W, gdyż żadnego zapytania wcześniej nie miałem). I teraz podczas kontroli w urzędzie wojewódzkim znaleźli ten błąd i chcą wyjaśnień dotyczących Braku dokumentacji dotyczącej zmiany treści SIWZ, natomiast ja posiadam tylko pismo, którego skan został zamieszczony na stronie internetowej. Boje się iż cofną dofinansowanie oraz unieważnią umowę, a inwestycja jest już w około 40% zrealizowana. Czy możecie coś poradzić? Czy próbować to tłumaczyć jako błąd nie mający wpływu na przebieg dalszego postępowania?

2

Odp: Brak ogłoszenia o zmianie ogłoszenia.

A jaka kwota była w ogłoszeniu?

3

W ogłoszeniu odobnie jak w siwz, tj. w jednym miejscu zdolność kredytowa określona była jako 400.000 zł, natomiast w drugim 400.000 zł (słownie: pięćset tysięcy)...

4

bazylek napisał/a:

Czy próbować to tłumaczyć jako błąd nie mający wpływu na przebieg dalszego postępowania?

Bonić się jakoś trzeba. Powyższa linia obrony jest ok.

Argumenty (tak na szybko):

1) przewaga 2:1 kwoty 400 000 nad 500 000, co wskazuje na kwote 400 000, jako ta ok.
2) mamy dwie kwoty: liczbowo - przed nawiasem, slownie - w nawiasie, co jest wazniejsze; pewnie kazdy powie, ze to co jest w nawiasie jest mniej wazne.
3) mamy kwote liczbowo przed nawiasem i slownie w nawiasie - kwota w nawiasie jest pochodna kwoty wyrazonej w liczbach, a nie odwrotnie, co oznacza ze w nawiasie popelniono oczywistą omylkę.
4) wykonawcy, którzy byliby zainteresowani udzialem, a mieliby watpliowsci na pewno zglosili by to zamawiajacemu - widac, tylko dla jednego nie było to jasne.

Po wyższy błąd zasługuje raczej na rangę "sprostowania",  a nie "zmiany" ale cóż...

5

Proponuję: szybko zamieścić ogłoszenie o zmianie i w ten sposób uzupełnić dokumentację, jeśli ktoś potrzebuje.
Ustawa nie wymaga zachowania terminu, więc dzień dzisiejszy też jest dobry wink
Znam przypadki pozytywnych efektów takiego zadziałania. Powodzenia.

6

Zamieszczać teraz ogłoszenie o zmianie ogłoszenia? Umowa podpisana pod koniec grudnia 2009... Coś nie bardzo ma to dla mnie sens, nie potrafiłbym tego wytłumaczyć racjonalnie w urzędzie wojewódzkim, że po ponad 4 miesiącach zamieściłem ogłoszenie o zmianie ogłoszenia.

7

hubal napisał/a:

Proponuję: szybko zamieścić ogłoszenie o zmianie i w ten sposób uzupełnić dokumentację, jeśli ktoś potrzebuje.
Ustawa nie wymaga zachowania terminu, więc dzień dzisiejszy też jest dobry wink
Znam przypadki pozytywnych efektów takiego zadziałania. Powodzenia.

Oj hubal, hubal... widać, że jesteś "reprezentantem" wykonawcy smile

8

bazylek napisał/a:

Zamieszczać teraz ogłoszenie o zmianie ogłoszenia? Umowa podpisana pod koniec grudnia 2009... Coś nie bardzo ma to dla mnie sens, nie potrafiłbym tego wytłumaczyć racjonalnie w urzędzie wojewódzkim, że po ponad 4 miesiącach zamieściłem ogłoszenie o zmianie ogłoszenia.

big_smile

9

bazylek napisał/a:

nie potrafiłbym tego wytłumaczyć racjonalnie w urzędzie wojewódzkim, że po ponad 4 miesiącach zamieściłem ogłoszenie o zmianie ogłoszenia.

Nie chodzi mi o wyjaśnienie, lecz o fakty. Faktem jest brak zmiany ogłoszenia - błąd formalny, który może stać się podstawą ewentualnego zarzutu. Jeśli zamieścimy ogłoszenie o zmianie, to podstawa zniknie i pozostanie tylko tłumaczenie: pomyłka nie ma żadnego znaczenia dla wyniku postępowania ani interesów stron, oraz że oczywiście zamawiający był zdecydowany uznawać mniejszą kwotę.