1

Temat: jak poprawić cenę oferty?

Witam
W formularzu ofertowym Wykonawca źle zsumował ceny jednostkowe w jednym z zakresów zamówienia, co miało wpływ na cenę ostateczną za wykonanie całości zamówienia.
Czy na podstawie art. 87 ust. 2 Pzp mogę poprawić to dodawanie "pośrednie", a tym samym w efekcie poprawić cenę ostateczną? Czy Wykonawca musi się zgodzić na taką poprawkę (w efekcie cena oferty obniży się o ponad 100.000 zł)?

2

Odp: jak poprawić cenę oferty?

żle zsumowane ceny jednostkowe to oczywista omyłka rachunkowa i podlega poprawie, tylko znaczna jest różnica w cenie oerty! Czy to nie będzie istotna zmiana? Dla bezpieczeństwa poprosiłabym o wyjaśnienie na podstawie art.87 ust.1.
Co sądzą inni?

3 (edytowany przez Marcel 2010-04-20 18:23:55)

Moim zdaniem poprawić, jako omyłkę rachunkową.
A jak była cena oferty (ogółem)?

4

AnnaMaria napisał/a:

Czy to nie będzie istotna zmiana? Dla bezpieczeństwa poprosiłabym o wyjaśnienie na podstawie art.87 ust.1. Co sądzą inni?

Ano ja sądzę na podstawie art.87, że obowiązkowo ?zamawiający poprawia w ofercie oczywiste omyłki rachunkowe, z uwzględnieniem konsekwencji rachunkowych dokonanych poprawek?, czyli bez wyjaśnień i bez zważania na ?istotną zmianę?, lecz  oczywiście mają być to oczywiste omyłki.

5

Skłaniałam się właśnie do takiego rozwiązania sprawy. Co prawda cena w tym przypadku "spadnie" o prawie 15%, co jest faktycznie chyba istotną zmianą, ale w art. 87 ust. 2 pkt. 2 nie zabrania tego i nie nakazuje zdobbywać akceptacji Wykonawcy dla takiej zmiany.
Szczęście w nieszczęściu, że i tak oferta podlega odrzuceniu, bo podejrzewam, że byłyby spore kontrowersje.
Ale formalnie obliczenia poprawić trzeba.
Dziękuję z pomoc.