1

Temat: Zobowiązanie innego podmiotu

Zamawiający żąda, aby wykonawca dysponował dźwigiem. Wykonawca - Kowalski, co prawda nie jest właścicielem dźwigu, ale ma podpisaną z Nowakiem kilkuletnią umowę na wypożyczenie tego urządzenia (a więc wykonawca - Kowalski dysponuje dźwigiem).

Czy Waszym zdaniem, biorąc pod uwagę zapis art. 26.2b wykonawca - Kowalski powinien dołączyć do oferty pisemne Zobowiązanie... Nowaka (lub np. umowę wypożyczenia)?

2

Odp: Zobowiązanie innego podmiotu

musi załączyć

3

- umowę.

4

A co jeżeli wykonawca - Kowalski nie załączy pisemnego zobowiązania/umowy?

a) czy zamawiający może/musi wezwać wykonawcę - Kowalskiego do uzupełnienia oferty na podstawie art. 26.3?
b) co jeżeli wykonawca - Kowalski na wezwanie zamawiającego nie uzupełni oferty - czy należy go wykluczyć na podstawie art. 24.2.4?

5

Zawsze nalezy wezwać wykonawcę do uzpełnienia dokumentów "pozytywnych" potwierdzających spełnienie warunków udziału w postępowaniu, jak i uzupełnienia dokumentów dotyczących warunków "negatywnych", że wykonawca nie podlega wykluczeniu z postępowania.

6

A ów zobowiązanie to dokument w odniesieniu do warunków pozytywnych czy negatywnych?

7

"pozytywnych"

8

To przy założeniu, że wartość zamówienia nie przekracza progu unijnego, nie mamy chyba OBOWIĄZKU żądania takiego zobowiązania (w zw. z art. 26.2)?

9

Chłopacy (nie dotyczy hubala) - bez urazy - ale o czym Wy tutaj piszecie... Poczytajcie sobie informator UZP nr 1/2010 od str. 18.

10

Miras, możesz nieco rozwinąć swoją myśl..., czy w tym co napisałem jest coś nieodpowiedniego?

11

Sorry Apollo ale nie mogę - obszerny temat nie na forum, dlatego odesłałem do informatora.

12

w siwz na podstawie rozporządzenia w sprawie rodzajów dokumentów zażądałam na podst. paragrafu 1 ust. 2 dokumentów o nie poleganiu wykluczeniu od podmiotów trzecich. Do oferty wykonawcy załączyli zobowiazania podmiotów trzecich do udostepnienia potencjału osobowego w postaci kierownika robót itp, czy wówczas powinnam żądać od tego wykonawcy uzupełnienia dokumentów o nie poleganiu wykluczeniu w stosunku do tej osoby, czy nie muszę. Według opinii UZP dotyczy to sytaucji w której wykonawca powołuje się na wiedzę i doświadczenie podmiotu trzeciego, czy w tym przypadku to nastąpiło?

13

w realizacji zamówienia udział bierze  - kierownik robót pożyczony , udostępniony czy jak tam chcesz od podmiotu trzeciego a nie ten podmiot
a przypadku dźwigu to w realizacji zamówienia będzie brał udział DŹWIG a nie jan Kowalski

14

a więc tylko zobowiązanie podmiotu trzeciego o udostępnieniu tegoż kierownika a w przypadku dźwigu - umowa najmu lub zobowiązanie ,że udostęni Jan Kowalski Wykonawcy sprzęt

15

A jeśli kierownik robót nie jest zatrudniony w innej firmie tylko sam prowadzi działalność gospodarczą to czy nie jest to już podmiot trzeci?

16

Kierownik robót prowadzący działalność gospodarczą na własny rachunek np. na podstawie wpisu do ewidencji działalności gospodarczej, jest podmiotem trzecim.

17

czyli jeśli kierownik robót sam udostepnia swoją osobę to czy wówczas powinnam żąać od niego dokumentów o nie wykluczeniu z postępowania, jeśli takie zapisy zostały zawarte w siwz,.
Nie jest dla mnie zrozumiałe czy kierownik robót bierze udział w realizacji części zadania czy nie, bo dokumentów należty żądać od podmiotów biorących udział w realizacji części zadania?

18

wszytsko zależy od podstawy do dysponowania dana osobą, jeśli podstawą jest zobowiązanie (nawet jeśli kierownik sam udostępnia swoją osobę) to nalezy potraktowac taka osobe jako potencjał trzeciego podmiotu, a nie własny firmy skladającej ofertę. Nawet gdyby osoba ta miała podpisaną umowe zlecenie to nie jest ona potencjałem firmy... miałam taka sytuacje w przetargu i dostarczylam tylko zobowiazanie takiej osoby i wezwano mnie do dostarczenia us i zus i zostałam wykluczona, gdyż zoobowiazanie kierownika do kierowania robotą i umowa z nim w formie umowy zlecenie to bylo dla Zamawiającego że osoba ta jest podmiotem zewnętrznym, a w SIWZ byl zapis ze jak sie korzysta z potencjalu osob trzecich należy dac zobowiazanie tego podmiotu, a na potwierdzenie braku wykluczenia m.in wlasnie us i zus.....

19

tak mysle, moga byc takie wersje z tym kierownikiem
1. osoba ma uprawnienia kierownika i ma swoja działalność gospodarcza to sprawa  jasna mamy podmiot trzeci, zobowiazuje sie kierownik w ramach swojej dzialności gospodarczej do relizacji zadania - firma ma edg, krk, us, zus, osw. o braku podstaw do wykluczenia- możemy załaczyc
2. osoba ma uprawnienia kierownika i jest zatrudniona w jakiejs firmie- to sprawa jasna ta firma jako podmiot nam moze udostepnic- firma zatrudniająca kierownika zoobowiązuje sie do udostępnienia  nam swojego pracownika do realizacji zadania- firma ma edg, krk, us, zus, osw. o braku podstaw do wykluczenia- możemy załaczyc
3. osoba ma uprawnienia kierownika ale nie ma swojej dziallności i nie jest zatrudniona w zadnej firmie........- ona moze dac zobowiazanie ze sie podejmie realizacji danego zadania ale co z np EDG, ZUS, US, osw. o braku podstaw do wykluczenia......................

20

Właśnie dołączam się  do Wiktorii czy żądacie dokumentów od kierownika budowy jak ma własną działalność gospodarczą dokumentów z US, ZUS itp. Ja żądam tylko np umowy w sytuacji 1 i 3 jak ww.

21

Nina w przypadku jak kierownik ma swoja dziallność gospodaracza czyli przypadek 1 to sprawa prosta to mamy tutaj firme tego keirownika czyli - na etapie siwz jak zarzadasz zobowiązania, oświadczenia o braku wykluczenia, edg, us i zus to wykonawca skaldajacy oferte ktoremu kierowik da zoobowiazanie w ramach swojej dzialanosci da mu tez calos pozostalych dokuemntow i to wsyztsko zalaczy wykonawca do oferty. Ale co w sytuacji nr 3??? ona jest tutaj skomplikowana (bo osoba ktora nie ma wlasnej dzialanosci , nie jest zatrudniona w zadnej firmie to jak nam da osw. o braku wykluczenia czy edg ???

najczesciej zamawiajacy zadaja by do oferty dostarczyc zoobowiazanie, ale bywa i tak zeby dac edg, osw. o braku wykluczenia, us i zus......

22

Sytuacja trzecia - osoba ma uprawnienia lecz siedzi w domu i jedynie podpisuje się w Urzędzie Pracy, więc co może dać?-nic, dlatego Wykonawca zatrudnia go na okres realizacji zamówienia i po kłopocie, ma po prostu swojego pracownika (dysponuje) smile

23

dokladnie Marcel
tyle ze jak wykonawca sklada oferte to nie wiadomo czy wygra wiec z reguly nie chca zatrudniac bo jak nie bedzie pracy................
ale jak to mowia chce sie miec rybki musi sie miec wędke wink

24

no dobra a jak wykonawca wpisze że posiada swojego pracownika o określonych uprawnieniach. To jak  to sprawdzać ? Czy wy to sprawdzacie.

25

I jeszcze jedno jeśli wykonawca ma zawartą umowę z np. kierownikiem robót o wymaganych kwalifikacjach to czy nie wykazuje że spełnia ten warunek? (posiadania osób zdolnych do wykonania zamówienia)