1

Temat: brak podpisu na oświadczeniu o braku podstaw do wykluczenia

1. W PN startowało konsorcjum, na jednym druku stanowiącym oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia złożyło pieczątki dwóch wykonawców, z tym że jeden nie złożył podpisu na pieczątce, czy mam wezwać tego który nie podpisał do złożenia nowego oświadczenia?

2. A jak w ogóle odnieść się do oświadczenia o braku podstaw do wykluczenia - czy konsorcjum może skłądać na jednym druk podpisanym przez obydwóch partnerów, czy powinny być dwa oddzielne oświadczenia - w siwz pisze, że każdy ze wspólników składa takowe oświadczenie w imieniu swojej firmy.

3. Jeszcze jedna kwestia, dotycząca daty tego uzupełnianego oświadczenia , jeżeli mi uzupełni to oświadczenie, to powinno być opatrzone datą taką samą jak pierwotne, czyli 20.04, czy datą 26.04 - jest to termin do kiedy ma uzupełnić to oświadczenie?

2

Odp: brak podpisu na oświadczeniu o braku podstaw do wykluczenia

Ad.1 - do uzupełnienia, chyba że podpisał pełnomocnik
Ad.2 - powinien złożyć każdy oddzielnie, lecz jeżeli złożą na jednym z podpisem każdego należy uznać
Ad.3 - Powinno potwierdzać spełnianie warunku na dzień otwarcia ofert.

3

1 i 2: Każdy z wykonawców wchodzących w skład konsorcjum lub spółki cywilnej składa oświadczenie oddzielnie - za każdego z nich (z osobna) moze podpisac pelnomocnik.

3. jak wyżej

4

Dzięki za szybką odpowiedź wink

5

Dzisiaj 09:20:09
MIRAS

Dzisiaj 09:20:09
mika 8

To się nazywa wyczucie... smile

6

Rzeczywiście, ma się tą intuicję ... wink

7

A czego wynika możliwość podpisania oświadczenia o braku podstaw do wykluczenia przez pełnomocnika, a nie samego wykonawcę?

8

blackandwhite napisał/a:

A czego wynika możliwość podpisania oświadczenia o braku podstaw do wykluczenia przez pełnomocnika, a nie samego wykonawcę?

z istoty pełnomocnictwa

9

np. treść - podpisanie oferty przetargowej?

10

Ja o "istocie", a Ty o "treści" hmm

11

Napisz konkretnie jaki masz problem?

12

Wykonawca dał upoważnienie do 'podpisania oferty przetargowej ' osobie X.
I ona popisała wszytskie dokumenty łacznie z oświadczeniem z art. 24.
Prawidłowo?

13

blackandwhite napisał/a:

Wykonawca dał upoważnienie do 'podpisania oferty przetargowej '

Jeżeli do "podpisania oferty przetargowej" to tylko do podpisania oferty przetargowej. Wykonawca w ten sposób ograniczył uprawnienie pełnomocnika do podpisania oferty przetargowej (jest to tzw. pełnomocnictwo szczególne).

14

Ja wiem, ze zatężył. ( nie może np. podpisać umowy).

Więc aby się upewnić, to może podpisać ten pełnomocnik, to oświadczenie z art. 24.

15

Znaczy - ograniczył - miało  być wink

16

blackandwhite napisał/a:

Więc aby się upewnić, to może podpisać ten pełnomocnik, to oświadczenie z art. 24.

Moim zdanie - nie może.

17

a jeśli byłby zapis - że jest upoważniony do czynności w postępowaniu, to wtedy mógłby?

18

Jeśli z treści dokumentu pełnomocnictwa będzie wynikało, że pełnomocnik ma prawo poświadczyć za zgodność z oryginałem dokumenty, o których mowa w rozporządzeniu w sprawie rodzajów dokumentów, jakich może żądać zamawiający od wykonawcy, oraz form, w jakich te dokumenty mogą być składane, może on dokonać tej czynności za wykonawcę.
Ps. widzę że już możesz pisać posty wink

19

No ok.
Ale to nie jest poświadczenie za zgodność, tylko podpisane za wykonawcę.

Poza tym, pełnomocnictwo jest formułowane bardziej ogólnie, bez wyszczególniania np. do wniesienia wadium, podpisywania za zgodność z oryginałem itd.

Ps.  Na szczęście już mogę wink Musiałam trochę poczekać wink

20

blackandwhite napisał/a:

a jeśli byłby zapis - że jest upoważniony do czynności w postępowaniu, to wtedy mógłby?

...to można by było uznać - najlepiej by było żeby pełnomocnictwo miało treść zgodnie z 23.2.

21

nawet jeśli tylko jeden wykonawca upoważnia osobę?

22 (edytowany przez kamil.grzeszczyk 2010-04-28 11:06:53)

Jeżeli to będą dwie firmy razem to na takim pełnomocnictwie muszą podpisać się te dwie firmy...

A jeśli jeden wykonawca ustanawia pełnomocnika to pisze w treści do jakich czynności. Bo np może zastrzec że do złożenia oferty tak, ale do podpisania umowy już nie.

23

ok. A jeśli ma do podpisania oferty oraz zobowiązań przetargowych- to ma prawo np. wnieść wadium, poświadczać za zgodność itd?

24

blackandwhite napisał/a:

ok. A jeśli ma do podpisania oferty oraz zobowiązań przetargowych- to ma prawo np. wnieść wadium, poświadczać za zgodność itd?

Nie wiem kurczę, trochę to mało precyzyjne jest. NIe do końca z tego wynika jak Zamawiający powinien odczytać te "zobowiązania przetargowe": to mogłoby oznaczać nawet zawarcie umowy, ale ja bym chyba na to się nie zgodził.
Natomiast co do wadium, to wadium musi wnieść Wykonawca, a nie jakiś pełnomocnik. Zamawiający musi móc zidentyfikować wadium na koncie, że wpłynęło od konkretnego wykonawcy.

25

Taki zapis tez miałam  w pełnomocnictwie - do wniesienia wadium.

Ok. Jeśli wzywacie do uzupełnienia dokumentu to co piszecie - że zakres umocowania nie jest dobry.?