1

Temat: Mętlik z par.5 rozporządzenia i oceną oferty

dwa pytania?

1.Jeżeli na wezwanie do uzupełnienia dokumentu X, na podstawie art 26.3 którego Zamawiający wymagał na podstawie par.5 rozporządzenia w sprawie rodz. dokumentów........., Wykonawca nie uzupełni wykluczyć czy ofertę odrzucić?, wydaje mi się że odrzucić.

2.Zamawiający żądał aby wykonawca do ofert załączył listę adresów serwisów w Polsce do zamawianego urządzenia X, zgodnie z par.5 rozporządzenia, ale pod jaki ustęp tego paragrafu podciągnąć taką listę serwisów? ust 1 czy 2 par.5 rozporządzenia?

2

Odp: Mętlik z par.5 rozporządzenia i oceną oferty

ad1) wg mnie Wykonawcę wykluczyć (art.24.2.4) i ofertę odrzucić (art.24.4)
ad2) wydaje mi się, że najbardziej pasuje tu ust.2

3

No ja właśnie chciałem poznać opinie innych, i jakoś pod wykluczenie mi tu nie pasuje -
§ 5. 1. W celu potwierdzenia, że oferowane dostawy,
usługi lub roboty budowlane odpowiadają wymaganiom
określonym przez zamawiającego, zamawiający
może żądać w szczególności:
......................................................................
Więc skoro nie uzupełnia na wezwanie, urządzenie X nie spełnia wymogów, więc odrzucenie, natomiast §1 i 2 to wykluczenie.

4

to musimy poczekać do jutra.
dla mnie słowo "w szczególności" oznacza, że jest to katalog otwarty w przeciwieństwie do pierwszej części rozporzadzenia. Zamawiający w celu potwierdzenia, że oferowane rb odpowiadają wymaganiom Z może żądać w szczególności. Ty żądasz, nie otrzymujesz czyli nie masz potwierdzenia.
Interpretując art. 25.2 ustawy Pzp ja rozumiem, że dokumenty z rozporządzenia mają potwierdzac spełnienie warunków udziału w postępowaniu. Jeżeli ich nie otrzymujesz, to Wykonawca nie spełnia tych warunków. Ale prawnikiem nie jestem i być może należy to inaczej "czytać" smile

5

Marcel napisał/a:

1.Jeżeli na wezwanie do uzupełnienia dokumentu X, na podstawie art 26.3 którego Zamawiający wymagał na podstawie par.5 rozporządzenia w sprawie rodz. dokumentów........., Wykonawca nie uzupełni wykluczyć czy ofertę odrzucić?, wydaje mi się że odrzucić.

Mnie też sie tak wydaje.

Marcel napisał/a:

2.Zamawiający żądał aby wykonawca do ofert załączył listę adresów serwisów w Polsce do zamawianego urządzenia X, zgodnie z par.5 rozporządzenia, ale pod jaki ustęp tego paragrafu podciągnąć taką listę serwisów? ust 1 czy 2 par.5 rozporządzenia?

Tak na upartego można pod paragraf 5 ust. 1 pkt 2, ale po co? W paragrafie 5 jest "w szczególności", czyli mozna żądać również innych dokumentów, np. wykazu serwisów.

6

Ktoś dorzuci  jeszcze swoje uwagi!