Temat: Czy w zamówieniu z WR można żadać wadium ?
Czy w zamowieniu z WR można żadać wadium ? Bo dostałem takie zaproszenie do WR i jestem w lekkim szoku .
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Szacowanie wartości, kwoty progowe i i tryby udzielania zamówień publicznych → Czy w zamówieniu z WR można żadać wadium ?
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy w zamowieniu z WR można żadać wadium ? Bo dostałem takie zaproszenie do WR i jestem w lekkim szoku .
1. Czy w zamowieniu z WR można żadać wadium ? 2. Bo dostałem takie zaproszenie do WR i jestem w lekkim szoku
.
1. Nie...
2. ... zatem zastanów się dobrze, czy takie zaproszenie przyjąć
Przepisy dotyczące trybu zamówienia z wolnej ręki nie zawierają odesłania do przepisów dotyczących wadium ani w żaden inny sposób nie umożliwiają zamawiającemu stosowania przepisów o wadium.
To jest rzeczywiście ciekawostka.
Art. 68 ust.1 ustawy Pzp zdanie drugie: "Przepisów art. 36 ust.1 - 3 oraz art. 37 i 38 nie stosuje się".
A wyłączony w trybie ZWR art. 36 ust.1 pkt 8 zgodnie z powyższym zapisem art. 68 ust.1, stanowi: "Wymagania dotyczące wadium".
Czyli w trybie ZWR nie można żądać wadium. Bo przecież w tym trybie prowadzimy negocjacje tylko z jednym wykonawcą.
ani w żaden inny sposób nie umożliwiają zamawiającemu stosowania przepisów o wadium.
Tak, to sprobuj zastosowac przy wolnej ręce 46
Zamawiający się opamiętał i wykreślił wadium. Sztab prawników pracował podobno nad tym. ( ciekawe ile skasowali za poradę). Jutro negocjacje.
Zamawiający się opamiętał i wykreślił wadium. Sztab prawników pracował podobno nad tym.
( ciekawe ile skasowali za poradę).
...a na forum porady bezpłatne
gladiq napisał/a:Zamawiający się opamiętał i wykreślił wadium. Sztab prawników pracował podobno nad tym.
( ciekawe ile skasowali za poradę).
...a na forum porady bezpłatne
Słusznie
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Szacowanie wartości, kwoty progowe i i tryby udzielania zamówień publicznych → Czy w zamówieniu z WR można żadać wadium ?
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc