Temat: Zamówienia Uzupełniajace
mam takie pytanko jeśli realizuję Zamówienia uzupełniające przewidziane w zamówieniu podstawowym do 50 %, to czy mogę teraz zlecić roboty dodadkowe do 50% zamówień uzupełniających?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Zamówienia Uzupełniajace
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
mam takie pytanko jeśli realizuję Zamówienia uzupełniające przewidziane w zamówieniu podstawowym do 50 %, to czy mogę teraz zlecić roboty dodadkowe do 50% zamówień uzupełniających?
Może macie jakieś pomysły?
nie wiem czy dobrze zrozumiałam do zamówienia uzupełniającego chcesz zlecić roboty dodatkowe ?
Moim zdaniem nie! jest to tryb po negocjacjach i roboty dodatkowe są wykluczone
roboty dodatkowe do zamówienia uzupełniającego?
Tak roboty dodadkowe do zam. uzupełniających
No właśnie zam. uzupełniające wykonuję budowę ale wynikły roboty dodadkowe? i co teraz.
Moim zdaniem zamówienia jak i roboty dodatkowe dotyczą tylko zamówienia podstawowego.
czyli jednym zdaniem nie możana wykonać robót dodadkowych przy zamówieniach uzupełniających ?
może ktoś ma jeszcze pomysły, to niby odzdzielne zamówienie.
Jeśli do 14000euro, to odłączyć i zamówić odrębnie (oczywiście kwota ma powiązanie z pozostałymi postępowaniami!)
Nie do końca rozumiem całą sytuację, ale czuję galimatias. Zawsze zastanawiam się: czy w ogóle są możliwe zamówienia uzupełniające do robót budowlanych biorąc pod uwagę okropne ograniczenia ustawowe.
Hubal to tak była droga robiona jako zamówienie podstawowe, została przewidziana możliwość zamówień uzupełniających do 50 % zadania podstawowego. Odcinek został zrobiony a teraz jest ta sama droga dokańczana jako zamówienie uzupełniające i właśnie teraz wynikła konieczność robót dodadkowych.
No tak, w takim przypadku uzupełniające są możliwe.
Jedną z przyczyn kłopotów może być wynagrodzenie ryczałtowe lub sztywno określony zakres zamówienia (np. od 0+000 do 0+666) - na przyszłość proponuję wynagrodzenie kosztorysowe i elastyczność w określaniu zamówienia.
A na teraz: jeśli te dodatkowe to też taka sama budowa drogi - no to też kolejne uzupełniające do pierwszego zamówienia. Jeśli inny rodzaj (np. przebudowa płotów) i koszt do 14000euro, to zamawiać bez stosowania ustawy. Jeśli drożej, to najpierw popatrzeć na zapisy w umowach, w siwz, w ogłoszeniach - może są możliwości wykonania w ramach poprzednich, a jeśli nie, to odrębne zamówienie.
Dzięki hubal właśnie tak dumamy jak piszesz. Te roboty dodatkowe to by dały się ukryć do zakres podstawowych to był rozbudowany. Tylko problem w tym że przekroczy to 50% dopuszczalnych uzupełniających. Z tego co wiem teoretycznie można udzielić dodatkowych do uzupełniających ale to tylko teoria.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Zamówienia Uzupełniajace
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc