1

Temat: UMOWA W trybie zamowienia z wolnej reki ?

W ktorym momencie podpisuję umowę z wybranym przez siebie wykonawcą w trybie zamówienia z wolnej reki . Dodam,ze tylko jeden wykonawca może świadczyc usługę. Czy obowiązuje mnie minimalny czas odstępu od zakonczenia negocjacji ( wybory wykonawcy) do zawarcia umowy.
Dodam,ze klauzula Standstil wg Pana Sadowy nie zachodzi co niestety nie wynika z treści art 94 ust2, ktory to wskazuje w jakim trybie mozna zawrzec umowę przed upływem zawieszenia ( 5 lub 10 dni). Bardzo proszę o informację.
Przesledziłam również Ogłoszenia o Udzieleniu zamówienia w tym trybie i jest tak np :
1).7 styczen udzielenie zamówienia - 26 styczeń zamieszcenie ogłoszenia o udzieleniu zamówienia w BZP lub
2).3 marzec udzielenie a 5 marzec 2010 zamiesczenie ogłoszenia o udzieleniu w BZP.( wg mnie to jest dobrze)
3).19 luty zawarcie umowy a 11 marzec zamiesczenie ogło9szenia.
Przecież zgodnie z art. 95 UPzp - zamawiajacy niezwłocznie  po zawarciu umowy zamieszcza ogłoszenie o udzieleniu zamówienia odpowiednio w BZP lub przekazuje takie ogł Urzędowi Oficjalnych ..... zależnie od wartosci. Gdzie tu jest bez zwłoki w przypadku 1 i 3 .

Niech mnie ktoś pouczy.

2

Odp: UMOWA W trybie zamowienia z wolnej reki ?

Pouczenie:

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=5130&p=1

3

Gdzie mam szukac tego pouczenia bo nie mogę tego odszukać.
dziekuję za wskazówkę.

4

Przeczytałaś wątek?

5

eryka napisał/a:

Przesledziłam również Ogłoszenia o Udzieleniu zamówienia w tym trybie i jest tak np :
1).7 styczen udzielenie zamówienia - 26 styczeń zamieszcenie ogłoszenia o udzieleniu zamówienia w BZP lub
2).3 marzec udzielenie a 5 marzec 2010 zamiesczenie ogłoszenia o udzieleniu w BZP.( wg mnie to jest dobrze)
3).19 luty zawarcie umowy a 11 marzec zamiesczenie ogło9szenia.
Przecież zgodnie z art. 95 UPzp - zamawiajacy niezwłocznie  po zawarciu umowy zamieszcza ogłoszenie o udzieleniu zamówienia odpowiednio w BZP lub przekazuje takie ogł Urzędowi Oficjalnych ..... zależnie od wartosci. Gdzie tu jest bez zwłoki w przypadku 1 i 3 .

Niech mnie ktoś pouczy.

A moze to było niezwłocznie wink Tego nie wiemy.

6

2010-04-16 11:59:27
karolk
Poziom IXRe: Wolna ręka podpisanie umowyMIRAS - co do zawrcia umowy  nawet w dniu zakończenia negocjacji zgadzam się. Ale co ze skutkami niezachowania terminu standstill ?Czy w trybie ZWR nie obowiązuje termin standstill? Czy jeżeli nie złożono odwołania lub Prezes UZP nie doszło do naruszenia przepisów ustawy Pzp? Czy przez 4 lata zamawiący może spać spokojnie, że kontrola doraźna Prezesa UZP nie stwierdzi naruszenia przepisów ustawy Pzp? Ja ma mam co do tego spore wątpliwości. Bo dla (być może się mylę) termin standstill dotyczy postępowania o udzielenie zamówienia we wszystkich trybach.
Raportuj | Cytuj#29 2010-04-16 12:26:29
MIRAS
Poziom X
Re: Wolna ręka podpisanie umowykarolk - obowiązek zachowania okresu standstill nie zachodzi w przypadku trybu WR, ponieważ:
po pierwsze - w tym trybie nie jest zamawiającemu składana oferta, a co za tym idzie
po drugie -  nie jest dokonywany wybór oferty najkorzystniejszej.
Wobec powyższego nie ma terminu, od którego należałoby liczyć standstill.
Raportuj | Usuń | Edytuj | Cytuj

7

Dziekuję , stanowisko wydaje sie byc zgodne z Publikacją Pana Sadowy,że : Obowiazek zachowania okresu standstil nie zachodzi w przypadku zamówienia z wolnej ręki.
Ma jescze pytanie gdzie mogę odszukać  wzór zaproszenia do negocjacji ( tochyba byłoby coś w rodzaju SIWZ) na świadczenie usług przez ajenta stołówki obiadowej.
Bede wdzieczna za wskazówkę. Pozdrawiam.