1

Temat: Zgodność zapisów ogłoszenia i SIWZ

Przygotowujemy PN na RB. Jesteśmy już spóźnieni ok 1 misiąca (zwłoka w decyzji o warunkach zabudowy).  Obiekt musi!!! być oddany do uzytkowania np. 15 wrzesnia. Cały zakres robót to np. 125-130 dni. Wniosek - nie damy rady zakończyć wszystkiego do 15 wrzesnia. Chcemy więc zrobić część budynku w terminie umożliwiającym uzyskanie częściowego pozwolenia na użytkowanie do 15 wrzes (potrzeba na to np. 100 dni). Pozostałe roboty wykończeniowe na zewnątrz wykonawca może jeszcze sobie grzebać przez nastepne 30 dni.
Pytanie:
1. W ogłoszeniu podamy termin wykonania 130 dni, w SIWZ/umowie musiałby byc zapis  całość RB wykonana do 130 dni, ale zakres XXX RB musi być wykonany do 100 dni a na pozostały zakres  RB wykonawca ma jeszcze 30 dni. Oczywiście nie wykonanie zakresu XXX w 100 dni obciążone będzie wysokimi karami.  Czy będzie to nieZgodność zapisów SIWZ i ogłoszenia????? Daty/cyfry są orientacyjne, chodzi o samą idee czy jest poprawna. "Siła wyższa" powoduje że musimy tak kombinować. Zdaniem projektanta i inspektora nadzoru taki podział RB jest  mozliwy i zgodny z zasadami sztuki budowlanej.

2

Odp: Zgodność zapisów ogłoszenia i SIWZ

W ogłoszeniu proponuję ?wcisnąć? stosowne zastrzeżenia, w tym o terminie wykonania części. Nikt nie będzie mógł używać argumentu braku wiedzy.

3

wpisuje się najdłuższy termin realizacji zamówienia

4

mam niezgodność ogłoszenia ze siwz polegająca na nie powtórzeniu w siwz oświadczenia
o osobach które będą uczestniczyć w zamówieniumu że posiadają uprawnienia. czy mam szansę uratowania postepowania czy mam kłaść?

5

jacol napisał/a:

czy mam szansę uratowania postepowania czy mam kłaść?

Masz szansę smile Postępowanie powyżej, czy poniżej progów?

6

poniżej

7

No to 38.4 pzp

8

nie dodałem że jest już po otwarciu.

9

... no to taki drobny szczegół smile  a jaK tam wykonawcy - spełnili warunek z ogłoszenia?

10

tak, wszyscy spełnili

11

Tak na szybko:

rozumiem że to co jest w ogłoszeniu to było zgodne z intencja zamawiającego. Jeżeli tak - to moim zdaniem jest ok. Natomiast nie macie podstaw do wykluczenia kogolwiek z tego powodu. Gdyby któryś nie spełnił tego warunku - to postepowanie do unieważnienia.

12

żle się wyraziłem. to że każdy spełnił warunek wiem z tego że każdy dołaczył uprawnienia bud. (choć nie wymagałem smile), a brak jest w ofercie oświadczenia (o posiadaniu uprawnień przez osoby biorące udział w postępowaniu), które jako jeden z dokumentów pojawiło się tylko w treści ogłoszenia. jako że każdy przygotowywał oferty na podstawie siwz to automatycznie nie zwrócił uwagi na oświadczenie z ogłoszenia.

13

... czyli macie więcej niż wymagaliście. Nie widze podstaw do wykluczenia, nie widze podstaw do unieważnienia. Mieliście wielkie szczęście że wszyscy wykonawcy potwierdzili spełnianie warunków udziału w postępowaniu. Zastrzegam że powyższe to tylko moja opinia. Może ktoś coś jeszcze w tym temacie?