1

Temat: dodatkowe a uzupełniające

tematy wałkowane, ale dla rozwiania wątpliwości:
1. wartość zam. dodatkowych liczy się od wartości brutto realizowanej umowy?
2. wartość zam. uzupełniających - od wartości szacunkowej netto zamówienia podstawowego?

2

Odp: dodatkowe a uzupełniające

Dodatkowe jak i uzupełniające liczy się od kwoty na jaką zawarłeś umowę o udzielenie zamówienia podstawowego.

3

Jednocześnie ja zawsze uważam, że od kwoty netto naliczamy kwotę netto, a do obu przysługuje stosowny podatek.

4

w art. o zam dodatkowych jest "nieprzekraczających 50% wartości realizowanego zamówienia" zaś dla zam uzupełniających jest "stanowiących nie więcej niż 50% wartości zamóienia podstawowego" może ja coś nie kminie, ale mi się wydaje że:
1. w zamówieniach dodatkowych chodzi o wartość brutto umowy podstawowej,
2. w zam uzupełniających o wartość szacunkową zamówienia podstawowego.
Wydaje misię ze jest to z godne z tym co pisze Prezes w WYNIKACH KONTROLI na str. 26.
Dajcie znać jeżeli się mylę, ale robię tak od początku i nikt nigdy (przy wielu kontrolach) nie zwrócił na to uwagi.

5

wydaje mi się że różnica jest w słowie "realizowanego"

6

Większa różnica wynika ze słowa ?szacunkową?. Moim zdaniem trzymanie się szacunku jest zarówno ryzykowne jak i nielogiczne. Dla mnie szacunkowa wartość jest iluzoryczna, jakże więc opierać się na takiej podstawie?

7

Oczywiście że jest różnica w sposobie obliczania wartości dodatkowych i uzupełniających zamówieniach. Po to choćby wartość zamówien uzupełniajacych odnosi sie do wartości (szacunkowej) zamówienia podstawowego, że należy dodać obie te wartości do siebie przy wszczęciu zamówienia podstawowego.

Przy zamówieniach dodatkowych jest inaczej bo mamy juz przecież zawartą umowę i wartość zamówień dodatkowych mozemy odnieść do wartość brutto umowy.

8

hubal napisał/a:

Jednocześnie ja zawsze uważam, że od kwoty netto naliczamy kwotę netto, a do obu przysługuje stosowny podatek.

Również tak sądzę.

9

Ja dołączam się do hubala nie opieram się na szacunkach przy zamówieniach  uzupełniających  zawsze liczę od netto zamówienia podstawowego wybranej oferty, tak samo przy dodatkowych i nie boję się, że te 50%   przekroczę.

10

Dodatkowe - oblicza sie % od wartosci brutto umowy + VAT