Temat: Źle naliczone wadium
Mam takie pytanie zakończone postępowanie przetarg nieograniczony naliczyłm wysokość wadium większe niż 3% przekroczyłam go przez omyłkę o 1000zł więcej. Co teraz wyszło to przy zwrocie wadium?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Źle naliczone wadium
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Mam takie pytanie zakończone postępowanie przetarg nieograniczony naliczyłm wysokość wadium większe niż 3% przekroczyłam go przez omyłkę o 1000zł więcej. Co teraz wyszło to przy zwrocie wadium?
nikt nie miał takiego przypadku?
Co teraz wyszło to przy zwrocie wadium?
...teraz to już nic...
Dobra Miras ale czy zrobić jakąś notatkę słuzbową i włożyć ją w akta. Bo nie wiem jakie mogą być efekty kontroli?
czy zrobić jakąś notatkę słuzbową i włożyć ją w akta
...chcesz na siebie bata ukręcić?
Zostaw w spokoju a przypuszczam że przejdzie
To jaki jest ten bat
Stwierdzenie naruszenia - 45.4.
no a co dalej jak już jest to naruszenie?
Wszystko zależy od kontrolującego, od tego czy uzna, że to naruszenie miało wpływ na wynik postępowania o udzielenie zamówienia publicznego.
...i czy będzie miał czas i chęci na dogłębną kontrolę.
aaa To ok nie miałao wpływu tak mnie się wydaje dzięki i pozdrawiam
Witam mam problem jak w temacie, tylko że u mnie wychwyciła to kontrola Urzędu Marszałkowskiego przy projekcie dofinansowanym. co mam napisać w wyjaśnieniu by nie narazić się na korektę ??
Patrząc jako kontroler - naruszenie i ograniczenie konkurencji... A jakie było wadium? Jak dużo w stosunku do całego wadium przekroczyłeś?
były 2 części, pierwsza: wadium powinno być 4456,40 (3%) a zaokrąglono do 4500, a drugie powinno być 1200- a podano 1400.
a co do ograniczenia konkurencji to wszyscy wykonawcy zostali potraktowani równo.
a co do ograniczenia konkurencji to wszyscy wykonawcy zostali potraktowani równo.
Chodzi mi o ograniczenie konkurencji a nie o nierówne traktowanie subtelna różnica ale jest
Myślę, że trzeba się walnąć w pierś, przyznać do błędu i iść w kierunku, że zwiększenie wadium praktycznie nie miało wpływu na krąg potencjalnych wykonawców (obawiam się trochę tej drugiej części - 200 zł to relatywnie dużo - ponad 15%).
Aż 15%, dlatego należy mówić o "tylko 200 zł".
Ja także uwielbiam Twoje poczucie humoru psz - przy czym Twoja wskazówka jest jak najbardziej trafna - to cenny dar - chciałbym tak
Dzięki, ale nie onieśmielajcie mnie
Witam mam problem jak w temacie, tylko że u mnie wychwyciła to kontrola Urzędu Marszałkowskiego przy projekcie dofinansowanym. co mam napisać w wyjaśnieniu by nie narazić się na korektę ??
Miałem tak samo. Kontrola to wyłapała ale wpisali to jako uchybienie bez wpływu na postępowanie i korekty nie było.
Dzięki, ale nie onieśmielajcie mnie
Zapracowałeś sobie na to
Nie ma co udowadniać że czarne jest białe i na odwrót. Pisać że błąd był i nie powinien mieć wpływu na krąg wykonawców, że 200 zł przy zamówieniu o wartości 40000 to wartość znikoma która i tak ostatecznie nie obciążyła wykonawcy bo wadium zostało zwrócone.
lisvitalis co napisałeś w wyjaśnieniach??
Nie pisałem wyjaśnień. Pan przy stoliku w rozmowie grzecznie powiedział, że wadium żądane trochę za wysokie, machnął ręką a w protokole pokontrolnym znalazła się tylko taka uwaga jak podałem wcześniej.
ok, ja musze wyjaśnić na piśmie. Dziękuję za pomoc.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Źle naliczone wadium
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc