Temat: braki w kosztorysie
Jeżeli w SIWZ żadaliśmy, aby WYKONAWCA złozył do kosztorysu Zestawienie watościowo-ilościowe materiałów, a on tego nie złozył, to co zrobić?. Kosztorysu przecież nie uzupełnia się.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Oferty, badanie i ocena ofert → braki w kosztorysie
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jeżeli w SIWZ żadaliśmy, aby WYKONAWCA złozył do kosztorysu Zestawienie watościowo-ilościowe materiałów, a on tego nie złozył, to co zrobić?. Kosztorysu przecież nie uzupełnia się.
Odrzucam ofertę, jako niezgodną z SIWZ??? Wynagrodzenie jest kosztorysowe.
Oferta niezgodna, formularz nie podlega uzupełnieniu.
Dzięks
Zaczekajcie chwilkę, na razie nie odrzucajcie.
Do czego potrzebne zestawienie?
ja bym nie uzupełniala, te dokumenty nie podlegaja uzupełnieniu- zgadzam sie z Marcelem oferta niezgodna
do czego potrzebne?- nie wiem Z dał taki wymog to trzeba bylo dac
zamowienia sa sformalizowane i nie ma dowolności (bo jeden Z by wzywal, drugi nie to wtedy po co wogole zaracac glowe cala procedura)
A gdy będzie żądanie przepisu na szarlotkę to też trzeba dać ??? A gdy zabraknie to odrzucić ofertę???
Nadal nie wiem na co komu zestawienie watościowo-ilościowe materiałów.
Do zorientowania się jakie materiały stosuje Wykonawca i jak je wycenia
Trudno, moim zdaniem skoro Zamawiający żądał zestawienia do kosztorysu, a nie został załączony do odpada.
A jak ma się wycena w wykazie do ceny oferty?
Nie widzę związku ?orientowania się? i samego zestawienia ani z ceną oferty, ani z oceną, ani z zobowiązaniem wykonawcy. Stanowi tylko kolejne utrudnienie dla obu stron.
Zapewne nikt nie wie czy sprawdzać i w jaki sposób to zestawienie, ani co uczynić w przypadku wykrycia błędów. Ilości poszczególnych materiałów z czym porównać? Jak sprawdzić czy sprawidłowa? Na jakiej podstawie prawnej?
A co zamawiający zamierzał uczynić, gdyby w wykazie znalazł np. tylko 1 pozycję w stylu: 1) materiały - 1 kpl. albo: 999) szarlotka - 2 godziny??? Wykaz jest: szt.1 i nie można odrzucić!
Pytań może być więcej. Na razie wnoszę o wyjaśnienie powyższego.
Wychodzi na to, że wykaz jest do niczego nie przydatny, wręcz zbędny, nie powinien być wymagany, stanowi element formy a nie treści oferty i z tego powodu nie może być podstawą odrzucenia dobrej oferty. Odrzucenie w tej sytuacji przynosi potencjalną szkodę dla finansów publicznych itd.
Jasne?
sory Hubal ale jak wrocimy do tresci zadanego pytania to ktore brzmi Z w
SIWZ żadaliśmy, aby WYKONAWCA złozył do kosztorysu Zestawienie watościowo-ilościowe materiałów, a on tego nie złozył, to co zrobić?. Kosztorysu przecież nie uzupełnia się.
wiec odpowiedz oferta niezgodna odrzucic
wiadomo że inna kwestia jest to do czego sie odnosisz czyki calego sensu postawionego wymogu, ale nie o nim tutaj mowimy, a to czy powinien byc wymagany7 czynie to niech juz sobie sam konkretny zamawiajacy okresla warunki w SIWZ , może jemu jest po cos potrzebny ale nie to jest meritum sprawy
Moim zdaniem: ofertę pozostawić.
Jeśli zestawienie jest potrzebne z powodów praktycznych, to uzupelnić. Absolutnie nie wyobrażam sobie w jaki sposób uzupełnienie teraz może cokolwiek popsuć w postępowaniu lub wykonaniu. Zestawienie jest materiałem wtórnym, pomocniczym - podobnie jak numeracja stron, numer rachunku do zwrotu wadium, wykaz osób to kontaku, a przecież z tych powodów teraz oferty nie odrzuca się (kiedyś owszem była taka moda).
Zgoda?
wiesz ja sie zgadzam z tym tylko moim zdanie musza byc jakies zasady co uzupelniamy a co nie, bo jeden wykonawca sie napracuje przy ofercie a drugi nie i wszystko pouzupełnia, wiec z taka praktyka na dluzsza mete to Z bedzie mial tylko problem z ofertami przy ich ocenie..........zacznie sie skladanie ofert byle je zlozyc a potem sie zobaczy......
Nie odrzucać.
Nie znajdujemy argumentów za odrzuceniem. Wiktoria mnie nie przekonuje, lecz powstrzymuję się od szczegółowej polemiki.
Może inaczej: co oferuje wykonawca. Ano w skrócie: zawsze przez złożenie oferty oferuje się wykonanie kompletnego obiektu zgodnie z otrzymanym projektem - niezależnie od przedmiaru, a więc także kosztorysu, a tym bardziej załączników do niego. Treścią oferty jest to właśnie. Treść jest zgodna z opisem przedmiotu zamówienia, jest więc zgodna z siwz. Nie można odrzucić z powodu niezgodności. Więc brakuje mi podstawy. Proszę najpierw udowodnić błąd w takim rozumowaniu.
Mam taki problem: w kosztorysie ofertowym Wykonawcy niektóre pozycje są zaniżone i niezgodne z wymogami SIWZ, np. styropian 5 cm zamiast 15 cm (wynagrodzenie ryczałtowe, roboty budowlane). Wykonawca wezwany do wyjaśnień czy oferta została wyceniona zgodnie z SIWZ i projektem, odniósł się tylko do ceny i napisał, że cena została oszacowana prawidłowo. Co zrobić z takim Wykonawcą? odrzucić go jako niezgodny z SIWZ? a może pojedyncze pozycje nie mają znaczenia przy ryczałcie?
http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=4500
Jeszcze to:
Sąd Okręgowy w Poznaniu, rozpatrując podobną sytuację uznał takie działanie za dopuszczalne (sygn. akt II Ca 1355/05 z 14 października 2005 r.). Dodatkowo stwierdził, że złożenie oferty z pominięciem w kosztorysie ofertowym przez wykonawcę niektórych pozycji cenotwórczych uwzględnionych przez zamawiającego w przedmiarze robót albo wynikających z dokumentacji projektowej oraz uwzględnienie w tym kosztorysie pozycji nieujętych w projekcie i przedmiarze robót bez zgłoszenia do zamawiającego i uzyskania jego wyjaśnień w trybie art. 38 ustawy Pzp powoduje niezgodność treści oferty z siwz, co może powodować odrzucenie oferty na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 2 ustawy Pzp. Takie stanowisko potwierdza także orzecznictwo KIO (zob. wyrok z 31 marca 2009 r. Sygn. KIO/UZP 345/2009).
inaczej dzieje się, jeśli wykonawca sam z własnej inicjatywy dołączy do swojej oferty kosztorys. Wówczas taki dokument nie podlega badaniu. Błędy w kosztorysie nie mogą, wówczas skutkować odrzuceniem oferty. Natomiast kosztorys ofertowy może być pomocny do rozliczania wynagrodzenia w trakcie jego realizacji (np. przy rozliczeniach miesięcznych) oraz kontrolowania postępu robót przez Ciebie, jako zamawiającego i inspektora nadzoru.
Dzieki wielkie za odpowiedź. Problem z tym wykonawca jest taki, że juz z nimi współpracowaliśmy i mielismy z nimi duzo kłopotów, a teraz niestety tez bedziemy musieli ich wybrać...
Hmm, najgorzej jak Zamawiacz boi się Wykonawcy
Boi to za mocno powiedziane. Ta firma to partacze, kłamcy i naciagacze, robia wszystko podwykonawcami i nie wiadomo czy im płacą. Ja dobrze wiem co mnie czeka przy współpracy z nimi, tym bardziej, że nadzoruję roboty budowlane.
W tak konfliktowej sytacji ja bym dążył do odrzucenia, choćby pod byle jakim pretekstem, a gdyby się nie udało, no to wtedy skrupulatnie pilnować od początku, mniej więcej na zasadach tzw. ?strajku włoskiego?.
W tak konfliktowej sytacji ja bym dążył do odrzucenia, choćby pod byle jakim pretekstem
Ja również.
OK tylko na jakiej podstawie ich odrzucić? jaki art. zastosować? czy wystarczy jesli napiszę że wyjasnienia nie są zadowalajace i Z ich nie uznaje??? W moim zapytaniu wysłanym do W pytam o tak niskie ceny, a W na to "oferowana cena została oszacowana prawidłowo" i tyle. Dodam że ceny naprawde nie sa realne np. tynk akrylowy za 1zł, kocioł wart 25 tys za 10 tyś. tyle że w porównaniu do nastepnej oferty różnicy jest 5%
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Oferty, badanie i ocena ofert → braki w kosztorysie
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc