1

Temat: zmiana tso a zaśw. ZUS

termin  składania ofert był ustalony na 4 maja, ale został przesuniety dwa razy. ostateczny termin składania ofert upłynął 10 maja. W. dołączył do oferty zaświadczenie z ZUS-u z data 4.02. czy takie zaświadczenie jest ważne?

2

Odp: zmiana tso a zaśw. ZUS

Jest ok.

3

karolk napisał/a:

Jest ok.

... można polemizować.

4

A dlaczego można polemizować ?

5

Poniewaz ustawa nie rozroznia TSO (pierwotnego terminu) i TSO (ostatecznego). O tym drugim wspomina ogłoszenie, a szkoda ze tylko ono. ZUS jest aktualny w pierwotnym TSO, nie juz aktualny w ostatecznym TSO. Ustawa mowi o terminie skladania ofert i w tym terminie ma byc aktualny dokument. TSO jest 10.5, a dokument wystawiony jest 04.02.

6

Miras jak zwykle ma 100 % racji

7

Termin składania ofert jest jeden. Zgodnie z ustawą może być zmieniony. I tylko ten zmieniony termin składania ofert jest brany pod uwagę przy ocenie spełniania warunków udziału w postępowaniu a tym samym ważności dokumentów potwierdzających ich spełnianie. Jeżeli termin sładania ofert został wyznaczony na dzień  5 maja 2010 r. a po zmianie termin składania ofert został wyznaczony na 15 maja 2010 r. to np. nie będzie ważne zaświadczenie z ZUS wystawione 5  lutego  2010 r. a wyłącznie zaświadczenie wystawione nie wcześniej niż 15 lutego 2010 r.

8

No właśnie, ważność ZUSU minęła 4.05 a więc Wykonawca musi być wezwany do złożenia nowego ZUSU co w praktyce oznacza że tenże Wykonawca już wyleciał z postępowania.

9

Zgadzam się  z Karolk, skoro termin został przesunięty Wykonawca ma zadbać aby dokumenty ważne były na dzień otwarcia ofert, przepisy mówią  np. ZUS - ".....wystawionego
nie wcześniej niż 3 miesiące przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do
udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert;"

10

Do karolka:

umig19 napisał/a:

termin  składania ofert był ustalony na 4 maja, ale został przesuniety dwa razy. ostateczny termin składania ofert upłynął 10 maja. W. dołączył do oferty zaświadczenie z ZUS-u z data 4.02. czy takie zaświadczenie jest ważne?

- to jest ważne, czy nie jest ważne. Bo raz piszesz że jest, a potem że nie?

11

justi1977 napisał/a:

Miras jak zwykle ma 100 % racji

Bez przesadyzmu smile ale komplement miły, dzięki i pozdrawiam wink

12

Nie ma za co, komplement szczery i zasłużony. Śledzę Twoje poczynania na tym forum i muszę przyznać, że jesteś skarbnicą wiedzy o zamówieniach, lubię czytać Twoje wypowiedzi bo wiem, że są słuszne. Mam całkiem duże doświadczenie w zamówieniach, ale w tej dziedzinie wiedzy nigdy dość, stąd dobrze poradzić się wybitnych specjalistów. Pozdrawiam i dziękuję za to, że jak potrzebuję pomocy zawsze mogę na Ciebie liczyć.

13

justi1977 napisał/a:

Pozdrawiam i dziękuję za to, że jak potrzebuję pomocy zawsze mogę na Ciebie liczyć.

.... jeśli będę mógł, potrafił... służe pomocą, kłaniam się nisko... pozdrów dzidziusia... mam nadzieje, że już tak nie płacze wink

14

nono Miras ale Ci słodzą, ale fakt zawsze pomożesz smile

15 (edytowany przez MIRAS 2010-05-17 18:52:32)

nina napisał/a:

nono Miras ale Ci słodzą, ale fakt zawsze pomożesz smile

... zawsze to się staram pomogać - na ile czas i wiedza pozwala, ale czy pomagam...  Kolejna kosteczka cukru, dzięki smile Takie posty raz na dwa lata dają poczucie, iż udzielanie się na forum ma sens smile