1

Temat: Błąd wykryty po rozstrzygnięciu

Witam,
mam pytanie co zrobić w takiej sytuacji.
W piątek poszło rozstrzygnięcie postępowania. Dziś tel od jednego z Wykonawców, że w ich ofercie był Błąd :
ilość szt   cena netto za 1 szt     Wartość netto        stawka VAT   Wartość brutto za ilość szt.
10                                 26,90                       269,00                    7%                          287,83           RAZEM:                           X                            538,00                   X                              575,66
Oferty pod wzgledem rachunkowym sprawdzał inny członej komisji- Księgowa i nie zauważyła tego. Do oceny i przy rozstrzygnięciu posługiwałem się ceną 575,66 i oferta była 4 w kolejności. Gdyby Błąd został poprawiony okazuje się, że jest najkorzystniejsza.
Jak teraz mogę to poprawić? W środę kończy się termin związania ofetą.

2

Odp: Błąd wykryty po rozstrzygnięciu

Niech Wykonawca skorzysta z art.181 i tyle.

3

Jezeli zmiana zawiamienia dotyczyć będzie tylko jednego pakietu przekazuje go tylko tym Wykonawcom, którzy w nim startowali i na stronie czy wszystkim?

4

Raczej wszystkim.

5

Ale chyba mogę dokonać z własnej inicjatywy poprawienia tego błędu poprzez dokonanie ponownej oceny ofert w tym pakiecie i zawiadomić o zmianie rozstrzygnięcia?

6

Nie bardzo rozumiem na czym polega błąd, ale skoro uważasz że jest

skorpion napisał/a:

Jak teraz mogę to poprawić? W środę kończy się termin związania ofetą.

... to należy go poprawić. Zwróć się do wykonawców o przedłużenie TSO. Dokonaj odpowiedniej poprawki - 87.2.2., dokonaj ponownej oceny oferty w tym pakiecie i zawiadom o zmianie rozstrzygnięcia wraz z uzasadnieniem. Jeśli nie zdążysz z przedłużeniem TZO przed dokonaniem nowego rozstrzygnięcia - to pozostaje jedynie unieważnienie postepowania.

7

skorpion napisał/a:

Ale chyba mogę dokonać z własnej inicjatywy poprawienia tego błędu poprzez dokonanie ponownej oceny ofert w tym pakiecie i zawiadomić o zmianie rozstrzygnięcia?

Ba możesz... - musisz.

8

1. Przekazujesz tylko tym, którzy startowali w danej części (danym pakiecie).
2. Miras, gdzie w ustawie jest zakaz wyboru najkorzystniejszej oferty po upływie tzo?

9

Błąd polegał na tym, że w pakiecie była tylko jedna pozycja wyceniona na 287,83 a w rubryce RAZEM i słownie W wpisał kwotę z kosmosu 575,66 i taka została przyjeta do oceny zamiast od razu to poprawić. Wczoraj  zrobiłem poprawkę w ofercie, tyle że uznałem to za omyłkę pisarską  a nie rachunkową, dokonałem ponownego badania i oceny ofert i wysłałem do wszystkich zawiadomienie o zmianie wyboru oferty w zakresie tego pakietu. Nikogo nie odrzucam ani nie wykluczam, przetarg poniżej progów więc jutro umowy (ostatni dzień związania ofertą) i obejdzie się na szczęście bez przedłużania TZO. Dzięki za pomoc.

10

Apollo napisał/a:

2. Miras, gdzie w ustawie jest zakaz wyboru najkorzystniejszej oferty po upływie tzo?

Myśle, że nawet zwolennicy zawierania umów po TZO, bedą zdania że przynajmniej trzeba dokonać wyboru w czasie związania ofertą.

11

Coś dla Ciebie Apollo: Wyrok KIO z dnia 29 października 2009 r., sygn. akt KIO/UZP 1337/09

12

MIRAS napisał/a:
Apollo napisał/a:

Myśle, że nawet zwolennicy zawierania umów po TZO, bedą zdania że przynajmniej trzeba dokonać wyboru w czasie związania ofertą.

Dokładnie tak pomimo iż nie jest to zabronione, wolał bym również przedłużyć TZO.