1

Temat: zmiana ceny w umowie na paliwa

Witam,
robię przetarg na dostawę paliwa w formie kart flotowych (paliwowych).
Mam pytanie: jak zapisać zmiany cen paliw. Umowa ma być zawarta na 36 miesięcy. W paragrafie dotyczącym wynagrodzenia muszę wpisać wartość z oferty.
A co zrobić (jak zapisać) zmieniające się praktycznie każdego dnia ceny paliw?
Może ma ktoś doświadczenie z takim zamówieniem.

2

Odp: zmiana ceny w umowie na paliwa

Proponuję zajrzeć na:
www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=5097
Może to wystarczy?

3

dzieki hubal za odzew. Znam ten wątek, bo sama trochę namieszałam i wywołałam ostrą dyskusję. Problem w tym, że trochę inaczej wygląda sytuacja przy dostawach hurtowych. U mnie będą karty paliwowe. Tankowanie praktycznie każdego dnia lub nawet kilka razy dziennie i cena niestety zmienna, co widać na stacjach. przy składaniu ofert (dla ich porównania) wyznaczę cenę paliwa na konkretny dzień. Ale bardziej zastanawiam się nad zapisem w umowie o zmienności cen jednostowych za litr Bp lub ON.
Z jednej strony będzie zapis: wartość zamówienia wynosi ..... przy cenie za litr ON/Bp  ..... zgodnie ze złożoną ofertą ...... ale dalej muszę umieścić zapis np: tankowanie odbywać się będzie w sieci stacji Wykonawcy wg bieżących cen obowiązujacych w dniu tankowania umniejszonych o stały upust cenowy, niezmienny w trakcie obowiazywania umowy. Muszę również umieścić zapis, że zmiany te nie wymagają pisemnych zmian umowy a ich podstawą będzie faktura. Czy myślisz, że tak może być?

4

AnnaMaria napisał/a:

1. Muszę również umieścić zapis, że zmiany te nie wymagają pisemnych zmian umowy
2. a ich podstawą będzie faktura.
3. Czy myślisz, że tak może być?

1. Słuszny zapis - ograniczający papierologie.
2. Podstawą to raczej nie bardzo - podstawą bedą odpowienie postanowienia umowy, faktura może być potwierdzeniem ich realizacji, a najwyżej informacją/zawiadomieniem o zmianie cen.
3. hubalem nie jestem, ale jeśli mogę się wypowiedzieć, moim zdaniem - z zastrzeżeniem 2 - może być.

5

Dziękuję MIRAS smile